Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σε εξέλιξη και τα ερωτήματα για την επόμενη μέρα πληθαίνουν καθημερινά, όπως τι θα συμβεί σε περίπτωση που νικήσει η Ρωσία, ή ποια θα είναι η στάση της Δύσης σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης.
Το bbc.com προσπάθησε συγκέντρωσε ερωτήσεις από τους αναγνώστες του και προσπάθησε να δώσει απαντήσεις. Έτσι, η επικεφαλής διεθνής ανταποκρίτρια του BBC Lyse Doucet στο Κίεβο και η ανταποκρίτρια Jenny Hill στη ρωσική πρωτεύουσα, προσπάθησαν να λύσουν 11+1 σημαντικές απορίες, σχετικές με την εξέλιξη της πολεμικής αναμέτρησης.
1.Αυξάνεται η πιθανότητα εμπλοκής του ΝΑΤΟ εάν χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα;
Η αρχή του ΝΑΤΟ περί «συλλογικής άμυνας», που κατοχυρώνεται στο Άρθρο 5, είναι ότι «μια επίθεση εναντίον ενός συμμάχου θεωρείται ως επίθεση εναντίον όλων των συμμάχων».
Μάλιστα, για το συγκεκριμένο ζήτημα τοποθετήθηκε και ο Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμα που έκανε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό νατοϊκού εδάφους. Δεν θα πολεμήσουμε στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας ως ΝΑΤΟ, γιατί αυτό θα σήμαινε έναρξη του τρίτου παγκοσμίου πολέμου».
2.Γιατί δεν γίνονται πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια πάνω από πολιορκημένες πόλεις;
Η Ουκρανία δεν ελέγχει τον εναέριο χώρο της. Πολλά αεροδρόμια έχουν δεχθεί επίθεση από ρωσικές δυνάμεις, στο έδαφος και από αέρος. Στα περισσότερα μέρη της χώρας, θα ήταν πολύ επικίνδυνο να πραγματοποιηθούν πτήσεις, ιδιαίτερα με αεροπλάνα που μεταφέρουν φορτίο.
3.Πόσο πιθανό είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία να κλιμακωθεί σε έναν πλήρη πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ;
Δεν θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο, γι’ αυτό το ΝΑΤΟ ήταν τόσο επιφυλακτικό όσον αφορά την επέμβαση.
Όσο πιο δυτικά προχωρούν οι ρωσικές δυνάμεις, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ενός τυχαίου -ή εσκεμμένου- χτυπήματος στο έδαφος του ΝΑΤΟ.
4.Γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο δεν απέλασε όλους τους Ρώσους διπλωμάτες και το προσωπικό στο Λονδίνο;
Ενώ υπάρχει ακόμα μια ελπίδα (όσο φευγαλέα κι αν είναι) ότι η διπλωματία θα μπορούσε να βάλει τέλος στο πόλεμο, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες δυτικές χώρες θα αντισταθούν σε αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί στη Μόσχα ως πρόκληση.
Πιθανότατα θα είχε επίσης ως αποτέλεσμα την απέλαση του προσωπικού της πρεσβείας της Βρετανίας από την Ρωσία.
5.Αφού είδαμε όλα τα τρένα γεμάτα, γιατί δεν στέλνονται περισσότερα για να σώσουν τους ανθρώπους που τράπηκαν σε φυγή;
Τα τρένα πραγματοποιούν καθημερινά πολλά δρομολόγια, όπου μεταφέρουν πρόσφυγες, πολίτες, στρατιώτες και εφόδια. Παρόλα αυτά, αρκετοί σταθμοί και σιδηροδρομικά δίκτυα έχουν υποστεί καταστροφές από τους βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στη μετακίνηση.
6.Ποιο είναι το κίνητρο πίσω από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία;
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίζεται ότι έρχεται να σώσει τους ρωσόφωνους πληθυσμούς της Ανατολικής Ουκρανίας που είναι θύματα «γενοκτονίας» από την κυβέρνηση στο Κίεβο.
Απαιτεί από την Ουκρανία να παραδώσει επίσημα κάποια εδάφη στα ανατολικά, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας την οποία προσάρτησε το 2014, η Ρωσία. Θέλει επίσης η Ουκρανία να εγκαταλείψει τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
7.Είναι δυνατόν τα Ηνωμένα Έθνη να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία και επίσης να επιβάλουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων; Εάν ναι, γιατί δεν έχουν κάνει καμία προσπάθεια;
Οι Δυτικές/ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις γνωρίζουν ότι αυτό θα τους έφερνε σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.
Μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων δεν θα συνεπαγόταν απλώς τη στόχευση ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών, θα απαιτούσε επίσης επιθέσεις σε ρωσικές δυνάμεις στο έδαφος.
8.Εάν η Ρωσία πάρει τον έλεγχο ολόκληρης της Ουκρανίας, ποια θα ήταν η απάντηση από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ;
Αυτό είναι το εφιαλτικό σενάριο για το ΝΑΤΟ, το οποίο έχει ενισχύσει τον αριθμό των στρατευμάτων σε γειτονικές χώρες, αλλά το οποίο, για τους λόγους που περιγράφονται παραπάνω, δεν θέλει να παρασυρθεί σε πόλεμο με τη Ρωσία.
9.Καθώς οι μάχες συνεχίζονται και περισσότεροι άνθρωποι και στρατιώτες θα υποστούν φρικτούς τραυματισμούς από τους βομβαρδισμούς, θα χρειαστούν μεγάλες ποσότητες αίματος. Πρέπει να οργανωθεί εθελοντική αιμοδοσία;
Κάλεσμα για αιμοδοσία έγινε από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος. Βεβαίως και θα συνεχίσουν να υπάρχουν ανάγκες για αίμα, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημο μαζικό κάλεσμα, όπως τις πρώτες μέρες της εισβολής.
10.Πότε θα τεθούν σε ισχύ όλες οι κυρώσεις;
Πολλές έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, αλλά άλλες εκκρεμούν ακόμη.
11.Μπορείτε να μας πείτε τι κάνει η Λευκορωσία σε αυτή τη σύγκρουση;
Η γειτονική Λευκορωσία έγινε τόπος στάσης για τα ρωσικά στρατεύματα και τον βαρύ οπλισμό τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της εισβολής. Στη συνέχεια από εκεί εκτοξεύθηκαν πύραυλοι προς την Ουκρανία, ενώ μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ λένε ότι δεν βλέπουν στοιχεία ότι οι λευκορωσικές δυνάμεις έχουν εμπλακεί άμεσα.
Σημειώνεται, ότι η Λευκορωσία φιλοξένησε τις συνομιλίες μεταξύ των ρωσικών και ουκρανικών διαπραγματευτικών ομάδων κοντά στα σύνορα.
12.Συμμετέχει κάποιος άλλος στρατός;
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές για μαχητές στρατών άλλων χωρών. Παρόλα αυτά, εθελοντές και ακροδεξιές ομάδες συνδράμουν και τις δύο πλευρές, ενώ η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα στείλει μισθοφόρους από την Συρία.