Οι διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία φέρεται ότι έχουν «παγώσει» για ακόμη μία φορά, ενώ αρκετοί αναρωτιούνται για τους αληθινούς στόχους του Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο και για το πόσο θα συνεχίσει την ένοπλη σύγκρουση, από την στιγμή που βάλλεται και η ρωσική οικονομία.

Σύμφωνα με το bbc.com, η πρώτη επιδίωξη του Ρώσου προέδρου είναι η αναγνώριση της Κριμαίας από την Ουκρανία ως ρωσικό έδαφος, αλλά και η ανεξαρτησία των ανατολικών περιοχών, που διοικούνται από ρωσόφωνους αυτονομιστές. Μάλιστα, θέλει το Κίεβο να αλλάξει το σύνταγμα του και να εγγυηθεί ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Οι περιοχές που διεκδικεί η Ρωσία από την Ουκρανία

Παρόλα αυτά, οι στόχοι δεν σταματούν εδώ, καθώς στο «στόχαστρο» μπαίνει το ΝΑΤΟ. Η Ρωσία μπορεί να μην θέλει να εισβάλει στην Ευρώπη, όμως ύστερα και από σχετικές δηλώσεις του Πούτιν ότι ενεργοποιεί τα πυρηνικά, μια λάθος κίνηση της Συμμαχίας, θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίδραση της Μόσχας.

Με βάση το βρετανικό δημοσίευμα λοιπόν, ο Ρώσος πρόεδρος θέλει το ΝΑΤΟ να γυρίσει το ρολόι πίσω στο 1997 και να αντιστρέψει την επέκτασή του προς τα ανατολικά, διαμαρτυρόμενος ότι η Ρωσία «δεν έχει πουθενά άλλο να υποχωρήσει – πιστεύουν ότι θα μείνουμε άπραγοι;».

Αυτό θα απαιτούσε από το ΝΑΤΟ να απομακρύνει τις δυνάμεις του και τη στρατιωτική του υποδομή από τα κράτη μέλη που εντάχθηκαν στη συμμαχία από το 1997 και να μην αναπτύξει «όπλα κρούσης κοντά στα σύνορα της Ρωσίας», δηλαδή στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και στην Βαλτική.

Χάρτης με την επέκταση του ΝΑΤΟ από το 1997 και έπειτα