Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει σοκάρει όλο τον πλανήτη και ιδιαίτερα την Ευρώπη, η οποία θεωρεί ότι αντιμετωπίζει την πρώτη σοβαρή σύγκρουση στο έδαφος της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο, παρά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την εισβολή στη Κύπρο, που είχαν προηγηθεί.
Σύμφωνα με το bbc.com ανακύπτουν αρκετοί κίνδυνοι για την γηραιά ήπειρο, ακόμη και το ακραίο σενάριο της γενικευμένης σύγκρουσης και χρήσης πυρηνικών όπλων. Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται η Ρωσία να θέλει να εισβάλει στην Ευρώπη, όμως υπάρχουν αρκετά ζητήματα που δεν έχουν διευθετηθεί και πού θα μπορούσαν να σύρουν την γηραιά ήπειρο, σε ένα νέο κύκλο αιματοχυσίας.
Συγκεκριμένα, οι γειτονικές χώρες της Ρωσίας, μπορεί να έχουν ενταχθεί στη Δύση ως ένα βαθμό, όμως διαχωρίζουν την στάση τους, ύστερα από την στάση των Ευρωπαίων και του ΝΑΤΟ στο ζήτημα της Ουκρανίας. Παράλληλα, οι εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου για μεγαλύτερη εμπλοκή της Δύσης, δημιουργεί το εξής πρόβλημα.
Αν η Δύση τηρήσει τις συμμαχίες της, κινδυνεύει να εμπλακεί στρατιωτικά με την Ρωσία, αν όχι, τότε φεύγει μεν ο κίνδυνος ένοπλης σύγκρουσης, αλλά χάνει στον διπλωματικό τομέα, αφού άλλα υπόσχεται και άλλα κάνει.
Τα προβλήματα που ανακύπτουν
Το πρώτο βασικό πρόβλημα που ανακύπτει είναι το προσφυγικό, καθώς σε 15 μέρες έχουν έρθει περίπου 1,5 εκατ. πρόσφυγες, ενώ αναμένονται πολύ περισσότεροι.
Επίσης, μεταξύ άλλων φαίνεται ότι ξεκινάει ένας νέος «ψυχρός πόλεμος», με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες για την δημιουργία ενός «σιδηρούν παραπετάσματος», το οποίο μπορεί να παρασύρει στην απομόνωση και συμμάχους των Ευρωπαίων, πέρα από την Μόσχα.
Βέβαια, υπάρχει και το οικονομικό ζήτημα που ανακύπτει και μέχρι στιγμής δεν έχει υπολογιστεί. Η πλειοψηφία των κυρώσεων μπορεί να είναι από την Δύση προς την Ρωσία, όμως η Ευρώπη ακόμη στηρίζεται στις εμπορικές συναλλαγές με την Μόσχα.