Η τηλεφωνική επικοινωνία των Ερντογάν και Μπάιντεν το απόγευμα της Πέμπτης, αφορούσε, μεν, τον πόλεμο στην Ουκρανία, επ’αφορμής και των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Αττάλεια μερικές ώρες νωρίτερα, ωστόσο επεκτάθηκε και σε διμερή θέματα.

Σύμφωνα μάλιστα με την τουρκική προεδρία ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στην αμυντική βιομηχανία της γείτονος.

Τόνισε, συγκεκριμένα, πως έχει έρθει η ώρα να αρθούν όλες οι «άδικες» κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, ενώ μετέφερε και την επιθυμία της Τουρκίας να αγοράσει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και να εκσυγχρονίσει αυτά που έχει ήδη, «το συντομότερο δυνατόν», σύμφωνα, πάντα, με το γραφείο του Ερντογάν.

S-400

Το πρόσφατο χρονικό των αμερικανοτουρκικών σχέσεων με φόντο τα εξοπλιστικά – και όχι μόνο

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, σε τηλεγράφημά του, η Άγκυρα σχεδίαζε αρχικά να αποκτήσει περισσότερα από 100 μαχητικά F-35, που κατασκευάζει η Lockheed Martin, αλλά οι ΗΠΑ απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα το 2019 αφότου απέκτησε τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-400. Τότε, η Τουρκία χαρακτήρισε άδικη την απόφαση και αξίωσε αποζημίωση για την πληρωμή 1,4 δισ. δολαρίων.

Τον Δεκέμβριο του 2020 η Ουάσινγκτον έβαλε στη μαύρη λίστα τη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, τον επικεφαλής της Ισμαήλ Ντεμίρ, και άλλους τρεις αξιωματούχους.

Εξάλλου, η επί δεκαετίες συνεργασία μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ κλονίστηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια και εξαιτίας των διαφωνιών για τη Συρία, των στενών δεσμών της Άγκυρας με τη Μόσχα, των αμερικανικών κατηγοριών σε βάρος της τουρκικής τράπεζας Halkbank και των αποκαλύψεων για καταπάτηση δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Τουρκία.

Από την πλευρά της η Άγκυρα έχει δηλώσει πως σκοπεύει να προχωρήσει στην αγορά μιας δεύτερης παρτίδας S-400 από τη Ρωσία, κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει την διπλωματική ρήξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το τουρκικό αίτημα για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών εκτιμάται πως δύσκολα θα εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο, που δεν τρέφει και τα καλύτερα αισθήματα για την Τουρκία τα τελευταία χρόνια, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές προέτρεψαν τον Μπάιντεν τον Οκτώβριο να μην πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το Κογκρέσο θα μπλόκαρε τη συμφωνία.