Με τις Ηνωμένες Πολίτες τα βάζει η Ρωσία ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η χώρα του Πούτιν στρέφεται κατά των Αμερικανών κατηγορώντας τους πως χρηματοδότησαν πρόγραμμα βιολογικών όπλων των Ουκρανών.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων κατηγόρησε ευθέως την Πέμπτη (10/3) τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι χρηματοδότησαν ένα πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι βρήκε αποδείξεις προς την κατεύθυνση αυτή σε ουκρανικά εργαστήρια.
«Ο στόχος αυτών των χρηματοδοτημένων από το Πεντάγωνο βιολογικών ερευνών στην Ουκρανία ήταν να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός κρυφής εξάπλωσης φονικών παθογόνων» επεσήμανε κατά την πρωινή ενημέρωση που έκανε για τη σύγκρουση στην Ουκρανία ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα βρήκε «έγγραφα των υπαλλήλων ουκρανικών εργαστηρίων» που κάνουν λόγο για «μεταφορά ανθρώπινων βιοϋλικών που έχουν ληφθεί στην Ουκρανία προς ξένες χώρες έπειτα από αίτημα αμερικανών αντιπροσώπων».
Ο Κονασένκοφ επικαλέσθηκε επίσης ένα «αμερικανικό σχέδιο σχετικό με μεταφορά παραγόντων παθογένειας από άγρια αποδημητικά πτηνά ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και άλλες γειτονικές χώρες».
Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ επρόκειτο «να διεξαγάγουν εργασίες σχετικά με τους παράγοντες παθογένειας πτηνών, νυκτερίδων και ερπετών το 2022 στην Ουκρανία», καθώς και σχετικά με «τη δυνατότητα εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και του άνθρακα».
«Έγγραφα δείχνουν ότι πειράματα πραγματοποιήθηκαν με δείγματα κορονοϊού νυχτερίδας»
«Στα εργαστήρια που έχουν δημιουργηθεί και χρηματοδοτούνται στην Ουκρανία, έγγραφα δείχνουν ότι πειράματα πραγματοποιήθηκαν με δείγματα κορονοϊού νυχτερίδας», υποστήριξε ακόμη ο ρώσος εκπρόσωπος.
Οι ΗΠΑ, όπως και η Ουκρανία, έχουν διαψεύσει την ύπαρξη στη χώρα εργαστηρίων για την παραγωγή βιολογικών όπλων. Η Ουκρανία αντιμετωπίζει από τις 24 Φεβρουαρίου μια ρωσική επίθεση που διεξάγεται από δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες.
Η Ρωσία είχε κατηγορήσει από το 2018 τις ΗΠΑ ότι διεξάγουν μυστικά βιολογικά πειράματα σε ένα εργαστήριο της Γεωργίας, μιας άλλης πρώην σοβιετικής δημοκρατίας που, όπως η Ουκρανία, φιλοδοξεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.