Η ουκρανική κρίση σε όλες τις πτυχές της είναι το βασικό θέμα που θα απασχολήσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που θα συνεδριάσουν ατύπως αύριο και μεθαύριο στις Βερσαλλίες, έξω από το Παρίσι. Στόχος της συνόδου είναι να συμφωνήσουν οι «27» ως προς το τι θα πράξουν τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Ως προς τα βραχυπρόθεσμα ζητήματα, τα θέματα που θα κυριαρχήσουν είναι το πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που συμφωνήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, το ζήτημα της υποδοχής των προσφύγων, η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, οι προσπάθειες για άμεση παύση του πυρός και οι σχέσεις της ΕΕ με την Ουκρανία αλλά και με τη Γεωργία και την Μολδαβία.
Αναφορικά με το τελευταίο αυτό ζήτημα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Παρίσι ότι ναι μεν η προσχώρηση αυτών των τριών κρατών στην ΕΕ δεν είναι άμεσα εφικτή, πλην όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα προς τις τρεις χώρες ότι ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια και ότι έχουν ευρωπαϊκή προοπτική, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Σε ό,τι αφορά τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ζητήματα, το βασικό θέμα των διαβουλεύσεων αναμένεται πως θα είναι η γενικότερη απεξάρτηση από την Ρωσία. Το ενεργειακό είναι το βασικό ζήτημα όπου η συζήτηση θα επικεντρωθεί στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε η ΕΕ να αναλάβει από κοινού το εκ του ασφαλούς σημαντικό κόστος της απεξάρτησης των κρατών μελών της από τις ρωσικές προμήθειες. Η γαλλική διπλωματία κάνει λόγο για ένα σχέδιο ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας οι πόροι του οποίου θα πρέπει να προέλθουν από κοινό δανεισμό, όπως συνέβη άλλωστε και με το σχέδιο για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού. Αντιστοίχως οι 27 αναμένεται να συζητήσουν και το πώς θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του εμπάργκο κατά της Ρωσίας στον επισιτιστικό τομέα αρχής γενομένης από τις ελλείψεις που αναμένεται να υπάρξουν στα σιτηρά.
Τέλος οι 27 αναμένεται να διαβουλευτούν και ως προς το ζήτημα της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας που λόγω της ουκρανικής κρίσης εισήλθε ορμητικά στο προσκήνιο της επικαιρότητας. Μεταξύ των θεμάτων είναι και αυτό της δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης ταχείας παρέμβασης, όπως άλλωστε και το ζήτημα της αύξησης των αμυντικών δαπανών και των δημοσιονομικών επιπτώσεων της.