Η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα, έδωσε στη δημοσιότητα μια δήλωσή της για τη ρωσική εισβολή στη χώρα της, καταγγέλλοντας τη «μαζική δολοφονία» των πολιτών. Στη δήλωσή της επικεντρώνεται στους θανάτους παιδιών, αναφέροντας μάλιστα τα ονόματα τριών που έχασαν τη ζωή τους στους βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με την κ. Ζελένσκα, η Ουκρανία ήθελε την ειρήνη όμως θα υπερασπιστεί τα σύνορά της και την ταυτότητά της.

Όπως σημειώνει το BBC, δεν είναι γνωστό το μέρος όπου βρίσκεται η 44χρονη Ολένα Ζελένσκα, ενώ ο σύζυγός της Βολοντιμίρ Ζελένσκι έχει πει ότι η οικογένειά του είναι στόχος των ρωσικών δυνάμεων.

Η ανοιχτή επιστολή της δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας αργά την Τρίτη στα αγγλικά, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας γράφει σε αυτή πως έχει δεχτεί πολλά αιτήματα για συνεντεύξεις και πως η επιστολή αυτή αποτελεί μια απάντηση.

Σύμφωνα με την ίδια, «είναι αδύνατο να πιστέψει κανείς την εισβολή. Η χώρα μας ήταν ειρηνική. Οι πόλεις μας και τα χωριά μας ήταν γεμάτα ζωή». «Είναι στην πραγματικότητα η μαζική δολοφονία Ουκρανών πολιτών», πρόσθεσε.

«Ίσως το πιο τρομακτικό και συγκλονιστικό αυτής της εισβολής είναι οι θάνατοι παιδιών. Η οκτάχρονη Αλίκη, η οποία πέθανε στους δρόμους της Okhtyrka, ενώ ο παππούς της προσπαθούσε να την προστατεύσει. Ή η Πωλίνα από το Κίεβο, η οποία πέθανε σε βομβαρδισμό μαζί με τους γονείς της.

Ο 14χρονος Αρσένι χτυπήθηκε στο κεφάλι και η ζωή του δεν σώθηκε γιατί το ασθενοφόρο δεν έφτασε στην ώρα του λόγω ισχυρών φωτιών», γράφει.

Η σύζυγος του Ζελένσκι, Ολένα Ζελένσκα

Η Ζελέσνκα αναφέρει ακόμη ότι υπάρχουν πλέον δεκάδες παιδιά που γεννήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και δεν έχουν γνωρίσει ποτέ την ειρήνη. Συμπληρώνει όμως ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποτίμησε την Ουκρανία και τους ανθρώπους της.

«Αν δεν σταματήσουμε τον Πούτιν, ο οποίος απειλεί να ξεκινήσει πυρηνικό πόλεμο, δεν θα υπάρχει ασφαλές μέρος στον κόσμο για κανέναν. Θα κερδίσουμε. Λόγω της ενότητάς μας».

Η Ολένα Ζελένσκα είναι πρώην σεναριογράφος και έχει συνοδεύσει τον σύζυγό της σε αρκετά ταξίδια στο εξωτερικό, σύμφωνα με το BBC.