Το Συμβούλιο της Ευρώπης, φρουρός του κράτους δικαίου στην ήπειρο, ζήτησε σήμερα τη δημιουργία «βιώσιμων ανθρωπιστικών διαδρόμων» στην Ουκρανία και προέτρεψε τη Μόσχα να τερματίσει την «άνευ προηγουμένου καταστολή» της ελευθερίας της «έκφρασης».
«Προτρέπω για μια συμφωνία για βιώσιμους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, απαραίτητους για να επιτραπεί η ασφαλής διέλευση χιλιάδων εκτοπισμένων ανθρώπων που τρέπονται σε φυγή από τον θάνατο και την καταστροφή», δήλωσε η η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς, σε ανακοίνωσή της.
Επαίνεσε την «ειλικρινή αλληλεγγύη» που επέδειξαν τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, και «ιδιαίτερα την Πολωνία», σε σχέση με «1,7 εκατομμύρια πρόσφυγες που πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα». Κάλεσε για αυξημένη προσοχή στις γυναίκες και τα κορίτσια που, «καθώς προσπαθούν να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις, γίνονται ακόμη πιο ευάλωτα, απειλούνται από βία, σεξουαλική επίθεση και βιασμό».
Εν τω μεταξύ, η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, εξέφρασε τη λύπη της για την υιοθέτηση την Παρασκευή από το ρωσικό κοινοβούλιο νέων μέτρων που προβλέπυον βαριές ποινές κάθειρξης για οποιαδήποτε διάδοση «ψευδών πληροφοριών για τον ρωσικό στρατό». «Δεκάδες ανεξάρτητα και ξένα ΜΜΕ λογοκρίνονται, είτε έχουν απαγορευτεί, είτε αποκλειστεί είτε έχουν εξωθηθεί να διαγράψουν οποιαδήποτε πληροφορία που δεν προέρχεται από επίσημες πηγές», είπε σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της.
«Περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων, έχουν συλληφθεί (…) επειδή άσκησαν το νόμιμο δικαίωμά τους να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά κατά του πολέμου», συνέχισε, επισημαίνοντας την ευθύνη των ρωσικών αρχών. «Τους προτρέπω να τερματίσουν την καταστολή κατά των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων, ακτιβιστών και απλών πολιτών και να σεβαστούν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματά τους», συμπλήρωσε.
Την Τρίτη, σε προηγούμενη δήλωση, η Μιγιάτοβιτς είχε καλέσει τη Μόσχα να τερματίσει «αμέσως» το «μακελειό» που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία. Ανάμεσα στα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης περιλαμβάνονται η Ρωσία και η Ουκρανία. Την επομένη της έναρξης της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, η το Συμβούλιο ανέστειλε τη συμμετοχή της Μόσχας στα βασικά θεσμικά όργανά του.