Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) προσέφυγε η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) μετά το ρωσικό πλήγμα εναντίον του πύργου της τηλεόρασης στο Κίεβο την Τρίτη, καταγγέλλοντας «ένα έγκλημα πολέμου».

Όπως ανακοίνωσε η οργάνωση: «Στις 4 Μαρτίου οι RSF κατέθεσαν προσφυγή στον εισαγγελέα του ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, ο ρωσικός στρατός έχει βομβαρδίσει σκοπίμως πολλές κεραίες τηλεόρασης σε όλη τη χώρα».

Συγκεκριμένα, οι RSF υποστηρίζουν πως «τουλάχιστον άλλοι τρεις πύργοι ραδιοτηλεόρασης έχουν γίνει στόχος βομβαρδισμών στο Κορόστεν, το Λισισάνσκ και τη Χάρκιβ, ενώ δύο κεραίες ραδιομετάδοσης έχουν σταματήσει να εκπέμπουν αφού οι Ρώσοι στρατιωτικοί τις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους στη Μελιτόπολη και τη Χερσώνα».

Σύμφωνα με τους RSF, που επικαλούνται την τοπική οργάνωση IMI, «ο σκόπιμος βομβαρδισμός πολλών υποδομών μέσων ενημέρωσης, όπως κεραίες τηλεόρασης, αποτελεί έγκλημα πολέμου».

Καταδεικνύει δε, «το εύρος της επίθεσης που εξαπέλυσε ο (σ.σ. Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν εναντίον του δικαιώματος στην ενημέρωση», κατήγγειλε ο Κριστόφ Ντελουάρ γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη, έκτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ρωσικός πύραυλος «έπληξε» τον πύργο της τηλεόρασης που βρίσκεται κοντά στο μνημείο Μπάμπι Γιαρ για τους περισσότερους από 30.000 Εβραίους που δολοφόνησαν οι Ναζί μέσα σε δύο ημέρες το 1941. Από το πλήγμα αυτό σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι.

Την επόμενη μέρα, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, στη Χάγη, ανακοίνωσε «την άμεση έναρξη» έρευνας για την κατάσταση στην Ουκρανία, όπου φέρονται να έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου, αφού έλαβε το πράσινο φως από τις 39 χώρες μέλη του.