Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται πλέον σε νέα φάση, αφού Κίεβο και Μόσχα φέρεται να συμφώνησαν για νέες διαπραγματεύσεις τη Καθαρά Δευτέρα, με τις εχθροπραξίες να συνεχίζονται κανονικά, ενώ η Ρωσία εξαπολύει νέες επιθέσεις στη Μαριούπολη. Μάλιστα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν άφησε υπόνοιες για διάλυση του ουκρανικού κράτους, σε νέες δηλώσεις που έκανε.
Με βάση το Reuters ο τρίτος γύρος των συνομιλιών φέρεται ότι θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από την Ρωσία.
Live εικόνα από το Κίεβο και τέσσερις ακόμη ουκρανικές πόλεις:
Οι αναφορές που έρχονται από τη Μαριούπολη είναι ανησυχητικές καθώς η πόλη κυριολεκτικά ισοπεδώνεται από τις ρωσικές δυνάμεις που θέλουν να την θέσουν πάση θυσία υπό πλήρη έλεγχο. Οι Ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιστέκονται ενώ αίσθηση προκαλεί και η καταγγελία των εκπροσώπων της ομογένειας ότι ο Πούτιν διαπράττει γενοκτονία σε βάρος των Ελλήνων της Ουκρανίας.
Νέο διάγγελμα Ζελένσκι:
Ο Ουκρανός πρόεδρος με νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του από το γραφείο του στο Κίεβο ζήτησε από τους Ουκρανούς να συνεχίσουν να μάχονται για την ελευθερία τους και να περάσουν στην αντεπίθεση.
Πούτιν: «Η Ουκρανία ίσως πάψει να είναι κράτος»
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραχώρησε δηλώσεις στη τηλεόραση της Ρωσίας και ανέφερε ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία ισοδυναμούν με πόλεμο, σύμφωνα με το Reuters.
Σύμφωνα με τον Πούτιν «οι ναζί έχουν συγκεντρώσει 6.000 αμάχους στο σταθμό του Χάρκοβο» και «οι δυτικοί κάνουν το άσπρο-μαύρο». Μάλιστα, δήλωσε ότι «η τρέχουσα ηγεσία πρέπει να καταλάβει ότι εάν συνεχίσει να κάνει ό,τι κάνει, ρισκάρει το μέλλον της κρατικής υπόστασης της Ουκρανίας. Εάν συμβεί αυτό, εκείνοι θα έχουν την ευθύνη».
Γιατί κατέρρευσε η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός
Ενώ είχε ανακοινωθεί προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 11:00 έως τις 16:00 (ώρα Ουκρανίας κι Ελλάδας) με στόχο την απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη, το δημαρχείο της πόλης να καταγγέλλει παραβίαση της κατάπαυσης κατά μήκος όλης της διαδρομής απομάκρυνσης των αμάχων. Την ίδια ώρα σφοδρές μάχες μαίνονται γύρω από το Κίεβο.
Ο δήμος κάλεσε τους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στα σημεία εξόδου της πόλης «να επιστρέψουν στα καταφύγια».
«Γίνονται διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την εγκαθίδρυση (κατάπαυσης του πυρός) και τη διασφάλιση της δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κανείς δεν χρησιμοποίησε δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους που δημιουργήθηκαν κοντά στις πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα της Ουκρανίας και κατηγόρησε τους Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμπόδισαν αμάχους να φύγουν, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Σε δηλώσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων, το υπουργείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δέχτηκαν πυρά μετά τη δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων, κατά τη διάρκεια μιας μερικής κατάπαυσης του πυρός.
Νεκρό μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Κιέβου
Νεκρό είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, μέλος της ομάδας του Κιέβου που διαπραγματεύτηκε με τη Ρωσία στο Γόμελ της Λευκορωσίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρει το obozrevatel, πρόκειται για τον Denis Kireev, ο οποίος φέρεται να σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της κράτησής του από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Kireev ήταν ύποπτος για προδοσία.
Επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν την Κυριακή
Με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα συνομιλήσει την Κυριακή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με το αντικείμενο της επικοινωνίας τους να είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ο Καλίν διατύπωσε εκ νέου την προσφορά της Τουρκίας να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της Ουκρανίας και Ρωσίας και κάλεσε σε άμεση παύση των εχθροπραξιών.
Εκ νέου συμπλήρωσε ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς που διατηρεί ούτε με τη Μόσχα ούτε με το Κίεβο.
«Ο πρόεδρος θα του μεταφέρει το μήνυμα που επαναλαμβάνουμε από την αρχή: Τερματίστε αμέσως αυτόν τον πόλεμο, δώστε μια ευκαιρία στην κατάπαυση του πυρός και στις διαπραγματεύσεις, δημιουργήστε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο και απομακρύνετε τους αμάχους», είπε ο Καλίν σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τουρκικό κανάλι NTV.
Ο Ερντογάν θα ζητήσει επίσης, συνομιλίες «σε επίπεδο ηγεσίας» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στην Τουρκία, σημείωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την Παρασκευή την ελπίδα ότι θα μπορέσει να συγκεντρώσει τους Ρώσους και Ουκρανούς ομολόγους του, στο Φόρουμ Διπλωματίας που έχει προγραμματιστεί για τις 11-13 Μαρτίου στην Αττάλεια, στη νότια Τουρκία.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η πρόσκληση του Τσαβούσογλου έγινε δεκτή θετικά από τον Ρώσο πρεσβευτή στον ΟΗΕ Γκενάντι Γκατίλοφ ο οποίος χαρακτήρισε ως «καλή ιδέα» μια ενδεχόμενη συνάντηση των δύο υπουργών στην Αττάλεια.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στο Φόρουμ, σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου.
«Πιστεύουμε ότι αυτές οι συναντήσεις θα έχουν θετικό αντίκτυπο. Ειδικότερα, μια συνάντηση σε επίπεδο ηγετών, θα μπορούσε να αποτρέψει το ενδεχόμενο ο πόλεμος θα προκαλέσει μεγαλύτερη καταστροφή», τόνισε ο Καλίν.
Η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μια τέτοια συνάντηση, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Καλίν, η Ρωσία θέτει «μη ρεαλιστικούς» όρους για να τερματιστεί ο πόλεμος.
«Αλλά, υπάρχουν οι διαπραγματεύσεις και η διπλωματία γι’ αυτό. (…) Έχουμε καλές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε καμία από αυτές τις δύο», είπε.
Οι ανθρωπιστικές εκεχειρίες που κήρυξε η Ρωσία σε δύο πόλεις της Ουκρανίας θα πρέπει να ισχύουν σε ολόκληρη τη χώρα και οι διάδρομοι για απομακρύνσεις αμάχων και αποστολές βοήθειας πρέπει να ανοίξουν σε όλη τη χώρα, δήλωσε επίσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Μπακού, ο Τσαβούσογλου είπε επίσης, ότι η κατάπαυση του πυρός πρέπει να είναι διαρκής, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα εργάζεται για την εκκένωση των πολιτών της στην Ουκρανία με λεωφορεία και τρένα.
«Δειλή και τρομοκρατική η φύση του “μεγάλου” στρατού»
Σήμερα το πρωί ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ σε ανάρτησή του στο Facebook παραδέχθηκε ότι οι Ρώσοι έχουν σημειώσει προόδους σε πολλές κατευθύνσεις, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ελέγχουν «ένα μικρό κομμάτι» της χώρας και προσθέτοντας ότι οι Ουκρανοί μαχητές «τους απωθούν».
«Ο “μεγάλος” στρατός δείχνει την πραγματική, δειλή και τρομοκρατική του φύση, ικανή να επιτεθεί σε αμάχους –γυναίκες, παιδιά, άοπλους πολίτες», αλλά «ο εχθρός θα απαντήσει για κάθε ζωή που θα χαθεί, για κάθε δάκρυ που θα προκληθεί», τόνισε ο Ρέζνικοφ.
Ο ρωσικός στρατός, ο οποίος εξακολουθεί να βομβαρδίζει τα περίχωρα του Κιέβου, κυρίως τα βορειοδυτικά και τα ανατολικά, ανακοίνωσε ότι οι φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία ελέγχουν έξι πόλεις στην επαρχία Ντονέτσκ. Οι ρωσικές δυνάμεις αναφέρουν ότι έχουν σημειώσει προόδους και στον νότο, καταλαμβάνοντας δέκα χωριά και περιοχές.
Μεταξύ της Μαριούπολης και του Κιέβου ο ρωσικός στρατός ελέγχει από χθες Παρασκευή το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, όπου από τα πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού προκλήθηκε πυρκαγιά.
Η Μόσχα από την πλευρά της κατηγόρησε «ομάδες Ουκρανών δολιοφθορέων με τη συμμετοχή μισθοφόρων» για την πυρκαγιά αυτή.
Οι χώρες της G7 ανακοίνωσαν ότι «θα επιβάλλουν νέες αυστηρές κυρώσεις σε απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα».
Αν και υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο «να τερματιστεί» αυτή η σύγκρουση, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι η Συμμαχία δεν μπορεί να απαντήσει στο αίτημα του Κιέβου να δημιουργήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.
Αυτό θα σήμαινε «να στείλουμε αεροσκάφη του ΝΑΤΟ στον ουκρανικό εναέριο χώρο» για να «καταρρίψουμε ρωσικά αεροσκάφη» και με αυτό τον τρόπο «θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε μια ευρεία σύρραξη», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντέδρασε έντονα. Το ΝΑΤΟ «έδωσε το πράσινο φως για τη συνέχιση των βομβαρδισμών των πόλεων και των χωριών της Ουκρανίας αρνούμενο να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», κατήγγειλε.
Ισχυρή έκρηξη στο Τσέρνιχιβ
Μια ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη Τσέρνιχιβ τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (5/3) καθώς τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν τις επιθέσεις τους στην πόλη.
Μάλιστα, κυκλοφόρησε κι ένα βίντεο στα social media που δείχνει την έκρηξη. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, κατόρθωσε να διασταυρώσει πως είναι πραγματικό. Το τράβηξε ένας Ρώσος κάτοικος της περιοχής από το μπαλκόνι του ανέφερε.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, στο Τσέρνιχιβ έχουν καταγραφεί 47 θάνατοι από τις επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων. Μάλιστα, κατά διαστήματα η πόλη δέχεται καταιγισμό πυρών που δεν επιτρέπει στους διασώστες να συνδράμουν τους στρατιώτες και τους πολίτες.
Οι βομβαρδισμοί στο Κίεβο και η ανησυχία για την Οδησσό
Δυσκολότερη γίνεται ώρα με την ώρα η κατάσταση στο Κίεβο, με τις ουκρανικές δυνάμεις να αντιστέκονται σθεναρά προκειμένου η πρωτεύουσα της Ουκρανίας να μην πέσει στα χέρια των Ρώσων, ενώ λίγο μετά τις 11:00 ήχησαν σειρήνες προκειμένου ο κόσμος να κρυφτεί.
Δείτε live εικόνα από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας:
Οι βομβαρδισμοί της τελευταίες ημέρες δεν έχουν σταματιμό, ενώ έντονη είναι η ανησυχία για την τύχη της Οδησσού, καθώς είναι η μοναδική πόλη του Νότου που δεν έχει πέσει σε ρωσικά χέρια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκτιμήσεις ότι σταδιακά η προσοχή των Ρώσων θα στραφεί και σε αυτή.
Η κριτική του Ζελένσκι στο ΝΑΤΟ και η επικείμενη επικοινωνία με τη Γερουσία των ΗΠΑ
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με νέο διάγγελμά του άσκησε κριτική στο ΝΑΤΟ για την απόφασή του να μην επιβάλλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων.
«Θεωρούμε πως το ΝΑΤΟ δημιούργησε το αφήγημα πως το να “κλείσει” τον ουρανό πάνω από την Ουκρανία θα προκαλούσε την άμεση επίθεση της Ρωσίας εναντίον των χωρών – μελών του. Αυτή είναι η… ύπνωση εκείνων που είναι αδύναμοι και ανασφαλείς, παρά το γεγονός πως έχουν στην κατοχή τους όπλα πολλές φορές πιο ισχυρά από τα δικά μας», ανέφερε σε μήνυμά του που ανέβηκε στο Facebook.
Ο Ζελένσκι ανέφερε πως η ηγεσία του ΝΑΤΟ: «Ουσιαστικά άναψε το “πράσινο φως” ώστε να συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί ουκρανικών πόλεων και χωριών καθώς αρνήθηκαν να εδραιώσουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Θα μπορούσατε να έχετε κλείσει τον εναέριο χώρο!», είπε.
Περιέγραψε τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, «ως μια αδύναμη σύνοδο, μια μπερδεμένη σύνοδο, μια σύνοδο όπου μας έδειξε πως δεν έχουν καταλάβει όλη τη μάχη που δίνουμε για την ελευθερία και πως θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητα της Ευρώπης».
«Για εννιά μέρες ζούμε έναν τρομακτικό πόλεμο – καταστρέφονται οι πόλεις μας, δέχεται πυρά ο λαός μας, τα παιδιά μας, κατοικημένες περιοχές, εκκλησίες, σχολεία, καταστρέφουν οτιδήποτε αντιπροσωπεύει μια κανονική ζωή, μια ανθρώπινη ζωή», είπε ο Ζελένσκι.
Ο Ουκρανός πρόεδρος αναρωτήθηκε τί σκέφτονταν τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ στη διάρκεια της συνάντησής τους: «Όλοι οι άνθρωποι που θα σκοτωθούν από σήμερα και μετά, θα πεθάνουν και εξαιτίας σας, εξαιτίας της αδυναμίας σας και επειδή δεν είστε ενωμένοι».
Από την άλλη, πάντως, ο Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς εκείνες τις χώρες του ΝΑΤΟ που στήριξαν εμπράκτως την Ουκρανία. «Είμαι ευγνώμων προς τους φίλους της χώρας μας. Είναι πολλές οι χώρες που είναι φίλοι μας στο ΝΑΤΟ, οι περισσότεροι από τους εταίρους, οι περισσότεροι από τους ισχυρούς εταίρους μας. Αυτοί που μας βοηθούν παρά τις αποφάσεις (της συμμαχίας)».
Πρόσθεσε πως παρά την απουσία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων είναι σίγουρος πως η Ουκρανία θα επικρατήσει. «Από την πρώτη ημέρα της εισβολής είμαι σίγουρος για τη νίκη. Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα απευθύνει ομιλία στα μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ. Η ομιλία, την οποία θα ακολουθήσει συζήτηση, θα γίνει στις 09:30 (ώρα Ουάσινγκτον· στις 16:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με συνεργάτες γερουσιαστών. Την επικοινωνία οργάνωσε η ουκρανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.
Εν μέσω κλιμάκωσης της σύρραξης στην Ουκρανία, αρκετοί Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί καλούν την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να σκληρύνει την αντίδρασή της εναντίον της Ρωσίας, ειδικά αναστέλλοντας τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, βήμα που ο Λευκός Οίκος έχει αρνηθεί να κάνει προς το παρόν.