Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια βρίσκεται στα χέρια του ρωσικού στρατού, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο πληροφορίες από τοπικές αρχές. «Το επιχειρησιακό προσωπικό παρακολουθεί την κατάσταση των αντιδραστήρων», ανέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πρόσθεσαν ότι οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της λειτουργίας ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το πρωί της Παρασκευής (4/3) σήμανε συναγερμός αφού το εργοστάσιο, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, στην κεντρική Ουκρανία, χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού του ρωσικού στρατού, που προκάλεσε πυρκαγιά. Διαφορετική είναι η εκδοχή των γεγονότων από την πλευρά της Ρωσίας, καθώς κατηγορεί ότι η επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο έγινε από Ουκρανούς σαμποτέρ.

Η φωτιά έχει σβήσει από τους πυροσβέστες, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας.

Η ασφάλεια της εγκατάστασης είναι «εγγυημένη», σύμφωνα με το Κίεβο, που κατηγόρησε τη Μόσχα για «πυρηνική τρομοκρατία».

«Έπειτα από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, εκδηλώθηκε πυρκαγιά», ανέφερε ο Αντρίι Τουζ σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό της εγκατάστασης στην πλατφόρμα Telegram.

Σε πλήρη λειτουργία το κέντρο έκτακτης ανάγκης ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας

Όπως μετέδωσε το Reuters, o Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία το κέντρο έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της κατάστασης στον πυρηνικό σταθμό.

Ανέφερε ακόμα ότι η Ουκρανία τους διαβεβαίωσε ότι η πυρκαγιά δεν επηρέασε τον «βασικό» εξοπλισμό.

Αμετάβλητο το επίπεδο ραδιενέργειας, λέει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας

Το επίπεδο ραδιενέργειας στην εγκατάσταση, που μετράει έξι αντιδραστήρες και παρέχει μεγάλο μέρος του ηλεκτρισμού που καταναλώνει η χώρα, παραμένει αμετάβλητο, διαβεβαίωσε από τη δική του πλευρά ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με τον οποίο δεν χτυπήθηκε κανένας αντιδραστήρας.

Νωρίτερα, ο ΔΟΑΕ απηύθυνε επείγουσα έκκληση «να σταματήσει η χρήση βίας» στο πυρηνικό εργοστάσιο, προειδοποιώντας εναντίον «του πολύ σοβαρού κινδύνου εάν χτυπηθούν οι αντιδραστήρες».

Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία πως ήθελε να επαναληφθεί το Τσερνόμπιλ

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία», ότι ήθελε να «επαναληφθεί» η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ –όπου εκτυλίχθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία το 1986–, λίγη ώρα αφού ενημέρωσε τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Προειδοποιούμε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα εκτός της Ρωσίας δεν άνοιξε ποτέ πυρ εναντίον πυρηνικών εργοστασίων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το κράτος τρομοκράτης καταφεύγει τώρα στην πυρηνική τρομοκρατία», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

«Η Ουκρανία μετράει δεκαπέντε πυρηνικούς αντιδραστήρεςΑν εκραγεί κάποιος, θα είναι το τέλος των πάντων. Το τέλος της Ευρώπης. Θα πρέπει να εκκενωθεί η Ευρώπη», συνέχισε.

«Μόνο το να αναλάβει άμεσα δράση η Ευρώπη θα μπορέσει να σταματήσει τα ρωσικά στρατεύματα. Πρέπει να αποτραπεί ο κίνδυνος η Ευρώπη να πεθάνει εξαιτίας πυρηνικής καταστροφής», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος.

Μήνυμα της Κίνας για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε σήμερα όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να εγγυηθούν την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία.

«Θα επιτηρούμε την κατάσταση και καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν την κλιμάκωση και να εγγυηθούν την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων», είπε στη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης του Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γουάνγκ Γουενμπίν.