Για την πυρηνική απειλή που βαρύνει «το σύνολο της ανθρωπότητας» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προειδοποίησε σήμερα τη διεθνή κοινότητα η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. «Η στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ρωσίας άνοιξε ένα νέο και επικίνδυνο κεφάλαιο στην παγκόσμια ιστορία», δήλωσε ο Μισέλ Μπατσελέτ ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Γενεύη.
Η αύξηση του επιπέδου συναγερμού των πυρηνικών δυνάμεων επισημαίνει τη σοβαρότητα των κινδύνων που, πρόσθεσε, βαρύνουν ολόκληρη την ανθρωπότητα. Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε «να τεθούν σε ειδικό επίπεδο συναγερμού μάχης οι δυνάμεις αποτροπής του ρωσικού στρατού», προκαλώντας τις έντονες δυτικές διαμαρτυρίες.
Τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνέρχονται εκτάκτως με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, κατόπιν αιτήματος του Κιέβου που κατέθεσε σχέδιο απόφασης ζητώντας την διεξαγωγή διεθνούς έρευνας.
Η ύπατη αρμοστής κατήγγειλε τις τρομακτικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής για τον πληθυσμό της Ουκρανίας.
«Η επίθεση που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου προκαλεί τεράστιες επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη την Ουκρανία», είπε η Μισέλ Μπατσελέτ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
230 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία, ανάμεσά τους 15 παιδιά
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΟΗΕ, 230 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία, ανάμεσά τους 15 παιδιά, και 525 έχουν τραυματισθεί, αλλά η Μισέλ Μπατσελέτ προειδοποιεί ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι.
«Οι περισσότερες απώλειες αμάχων προκλήθηκαν από το βαρύ πυροβολικό, τα συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών και τα αεροπορικά πλήγματα σε κατοικημένες περιοχές» και υπάρχουν «ανησυχητικές πληροφορίες που κάνουν λόγο για την χρήση όπλων διασποράς που πλήττουν μη στρατιωτικούς στόχους», είπε.
Η επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφασίσθηκε με ψηφοφορία, κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας, και υποστηρίχθηκε από μεγάλο συνασπισμό χωρών που καταγγέλλουν τον πόλεμο που εξαπέλυσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, η Ουκρανία επιδιώκει την ψήφιση απόφασης που καλεί «σε ταχεία και επαληθεύσιμη αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από το σύνολο του διεθνώς αναγνωρισμένου εδάφους της Ουκρανίας» και ζητεί την επείγουσα συγκρότηση για διάστημα ενός έτους αρχικά «διεθνούς ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας», κατά τα πρότυπα της επιτροπής έρευνας που έχει συσταθεί για την Συρία.
Ορισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις θα ήθελαν το κείμενο της απόφασης να καταγγέλλει επίσης την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία και να ζητεί τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.