Συνεχίζονται για 7η μέρα οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή την Πέμπτη 24/2. Χιλιάδες Ρώσοι πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται αδιάκοπα. Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας (28/2) ότι υπήρξαν 5.700 θύματα μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων. Ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι την Τετάρτη 2/3 έκανε λόγο για 6.000 νεκρούς Ρώσους τις πρώτες έξι μέρες του πολέμου στην Ουκρανία.

Και ενώ οι πληροφορίες που μεταδίδουν οι ΗΠΑ και οι μυστικές υπηρεσίες τους κάνουν λόγο για πεσμένο ηθικό των Ρώσων στρατιωτών με πολλούς να φέρεται να έχουν παραδοθεί στις ουκρανικές αρχές, υπάρχει μία φράση που προκαλεί ανατριχίλα πίσω στη Ρωσία. Και κυρίως στους γονείς των Ρώσων στρατιωτών.

Η ανταποκρίτρια του Sky News στη Μόσχα, Νταϊάνα Μαγκνάι, ανέφερε ότι αυτά τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία γίνονται σιγά σιγά εμφανή στον ρωσικό λαό. «Χθες, καθώς μια από τις φίλες μου ήταν σε μια τράπεζα και προσπαθούσε να δει τι θα κάνει με το ρούβλι που πέφτει κατακόρυφα, ένας άντρας δίπλα της δέχθηκε ένα τηλεφώνημα. Άκουσε τις λέξεις “Cargo 200“. Το άτομο στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν στενοχωρημένο».

Πόλεμος στην Ουκρανία

Τι είναι το Cargo 200

Το Cargo 200 είναι το στρατιωτικό αναγνωριστικό για τη μεταφορά πτωμάτων από το πεδίο της μάχης. Έγινε γνωστό στην εθνική συνείδηση ​​κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980, όταν χιλιάδες σοβιετικά στρατεύματα επέστρεφαν στα σπίτια τους μέσα σε φέρετρα ψευδαργύρου.

Εισβολή στην Ουκρανία: Ο στρατός ανατίναξε γέφυρα για να μην μπουν οι Ρώσοι στο Κίεβο

Το φορτισμένο τηλεφώνημα σε μια γεμάτη ρωσική τράπεζα σημαίνει ότι ένας συγγενής της οικογένειας που επέστρεφε από την Ουκρανία ήταν ένας από τους νεκρούς του πολέμου. «Τα σοβιετικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν ήταν επίσης Ουκρανικά. Αυτά τα έθνη είναι απίστευτα κοντά, το πνεύμα του λαού τους είναι αδελφικό» γράφει η ανταποκρίτρια του βρετανικού δικτύου.

Ένας ιστότοπος που προκαλεί ανατριχίλα

Η Ουκρανία έχει δημιουργήσει έναν ιστότοπο που ονομάζεται 200rf.com – αναφορά στο Cargo 200 – ώστε οι οικογένειες των Ρώσων να μπορούν να εντοπίσουν και να αναγνωρίσουν τους γιους τους.

Φυσικά, ταιριάζει με την εκστρατεία ενημέρωσης της Ουκρανίας ότι κερδίζει τους Ρώσους, αλλά προκαλεί τρόμο στους Ρώσους που μπορούν να έχουν πρόσβαση στον ιστότοπο μέσω ενός δικτύου VPN. Περιέχει πληροφορίες για νεκρούς αγνώστων στοιχείων, μη αναγνωρίσιμα πτώματα. Και Ρώσους σε ουκρανική αιχμαλωσία που λένε ποιοί είναι και από πού κατάγονται. Πολλοί από αυτούς είναι υπερβολικά νέοι.

Πόλεμος στην Ουκρανία

«Νομίζω ότι αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς τον ρωσικό λαό ότι κάτι δεν πάει καλά», λέει ο οικονομολόγος Kονσταντίν Σόνιν αναφερόμενος στην κατάρρευση του ρουβλίου. «Μπορεί να μην γνωρίζουν από την κρατική τηλεόραση ότι υπάρχουν θύματα ή ότι υπάρχει ένας τεράστιος πόλεμος επειδή ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην Ουκρανία, αλλά γνωρίζουν τώρα ότι η οικονομία βρίσκεται σε βαθιά κρίση».

«Όταν τα φέρετρα ψευδάργυρου αρχίσουν να επιστρέφουν, θα αρχίσουν να αισθάνονται και το ανθρώπινο κόστος. Η κυβέρνηση αναμφίβολα θα προσπαθήσει να το κρύψει, όπως έκανε και με τον αριθμό των θανάτων από την COVID-19», συμπλήρωσε.