Δεκάδες Αφρικανοί πρόσφυγες στην Ουκρανία εμποδίζονται να διαφύγουν σε ασφαλείς περιοχές καθώς οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζουν να καταστρέφουν τη χώρα, είπαν στην Independent όσοι προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα. Μάλιστα οι καταγγελίες των προσφύγων αφρικανικής καταγωγής κάνουν λόγο για ρατσιστικό πογκρόμ στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας. Με το προσφυγικό κύμα να μεγαλώνει ώρα με την ώρα.
Μιλώντας στην The Independent, ο Osarumen, πατέρας τριών παιδιών, είπε ότι ο ίδιος, τα μέλη της οικογένειάς του και σε άλλους πρόσφυγες ζητήθηκε να αποβιβαστούν από ένα λεωφορείο που επρόκειτο να διασχίσει τα σύνορα το Σάββατο 26/2 φωνάζοντάς τους: «Όχι μαύροι». Παρά την αμφισβήτηση των εντολών του οδηγού και των στρατιωτικών, εκδιώχθηκαν από το όχημα.
«Σε όλα τα χρόνια που ήμουν ακτιβιστής, δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Όταν κοιτάζω στα μάτια όσων μας απομακρύνουν, βλέπω αιματηρό ρατσισμό. θέλουν να σωθούν και χάνουν την ανθρωπιά τους στην πορεία. Δεν μπορώ να φανταστώ ένα σενάριο όπου οι λευκοί Ουκρανοί θα στερούνταν ποτέ άσυλο, οπότε το πώς μας συμπεριφέρονται είναι αδικαιολόγητο. Είναι αβάσιμο. Όλοι ξεφεύγουμε, οπότε ας πιέσουμε σε μία κοινή γραμμή».
Ο Osarumen, Νιγηριανός υπήκοος που ζει στην Ουκρανία από το 2009, είπε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόταν αποκλεισμένος σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στο Κίεβο, την πρωτεύουσα, μαζί με χιλιάδες άλλους και δεν είναι σίγουρος για την επόμενη μετακίνησή του.
«Αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε μαύρους – ακόμη και Ινδούς, Άραβες και Σύρους», πρόσθεσε, «και αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει».
«Ούτε αγγλικά, ούτε πολωνικά, ούτε μαύροι»
Ο Christian, 30 ετών, έλαβε μια βιντεοκλήση από τον φίλο του, Winston, από το συνοριακό πέρασμα Medyka, όπου ισχυρίστηκε ότι είδε ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό να εμποδίζει εκατοντάδες Αφρικανούς και άλλους διεθνείς πολίτες να πάνε στην Πολωνία.
Περίμενε να λάβει τον Winston, Νιγηριανό υπήκοο, στην Πολωνία, αλλά δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει μαζί του τηλεφωνικά. «Ούτε αγγλικά, ούτε πολωνικά, ούτε μαύροι, είπαν στον φίλο μου. Πρόκειται ξεκάθαρο ρατσισμό», είπε ο Κρίστιαν στην Independent. «Τα ίσα δικαιώματα είναι κάτι που πρέπει να έχουν όλοι. Οι Αφρικανοί δεν έχουν ίσα δικαιώματα με τους λευκούς Ουκρανούς. Δεν πρέπει να κάνουμε διακρίσεις – είμαστε όλοι άνθρωποι. Αυτό είναι πόλεμος.»
Έχει γίνει viral πλάνα με ανθρώπους να εμποδίζονται να επιβιβαστούν σε τρένα και ένα άλλο ένα Κινέζο στη χώρα που προφανώς φωνάζει για Αφρικανούς πρόσφυγες που αφαιρούν ευκαιρίες και τους αναφέρει ως «σκούρους ανθρώπους».
Είκοσι τέσσερις Τζαμαϊκανοί φοιτητές που έφτασαν στο Λβιβ από το Χάρκοβο με τρένο αναγκάζονται τώρα να περπατήσουν 20 χιλιόμετρα μέχρι την Πολωνία. Η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Καμίνα Σμιθ, είπε ότι δεν μπόρεσαν να επιβιβαστούν στο λεωφορείο που μετέφερε τους φοιτητές στην Πολωνία.
Η φοιτήτρια ιατρικής Korrine Sky, 26 ετών, ζει στην Ουκρανία από τον Σεπτέμβριο και μόλις έφτασε στο Λβιβ, από όπου ελπίζει να προχωρήσει. «Μερικοί από τους ντόπιους δίνουν “προτεραιότητα” στους Ουκρανούς και οι μαύροι παλεύουν να μπουν σε λεωφορεία, αντιμετωπίζουν εχθρότητα ή τους αρνούνται το πέρασμα στα σύνορα», είπε στην Independent.
Η νεαρή λέει στον κόσμο να κανονίσει ταξί και κάνει crowdfunding για τον ναύλο. Πολλοί από τους συνομηλίκους της προέρχονται από φτωχότερα στρώματα και δεν έχουν τα μέσα να εξασφαλίσουν αυτόν τον τρόπο ταξιδιού, που μπορεί να κοστίσει εκατοντάδες λίρες.
Παρομοιάζοντας την εκτυλισσόμενη κρίση γύρω της με μια «ταινία αποκάλυψης», η φοιτήτρια περιέγραψε άγρυπνους να βηματίζουν πάνω-κάτω, να κρατούν όπλα υπό το πρόσχημα της υποστήριξης του στρατού. Η φοιτήτρια είπε ότι είχε βιώσει προσωπικά την απειλή από ντόπιους ένοπλους άνδρες.
Η Πολωνία φέρεται επίσης να αρνείται άσυλο σε μαύρους πρόσφυγες ενώ αφήνει λευκούς Ουκρανούς, ισχυρίστηκαν ορισμένοι από αυτούς που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα. Περίπου 4.000 Νιγηριανοί σπουδάζουν επί του παρόντος στην Ουκρανία και αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα αλλοδαπών φοιτητών στη χώρα, πίσω από τους Μαροκινούς που αντιστοιχούν σε 8.000 φοιτητές.
Γράφοντας στο Twitter, ο Νιγηριανός πολιτικός Femi Fan-Kayode είπε: «Η Πολωνία και τα άλλα ευρωπαϊκά έθνη που συνορεύουν με την Ουκρανία επιτρέπουν σε φυγάδες Ουκρανούς, Ινδούς, Άραβες και άλλους υπηκόους να περάσουν τα σύνορά τους και να καταφύγουν στη χώρα τους. Οι μόνοι άνθρωποι που τους απαγορεύουν την είσοδο είναι μαύροι Αφρικανοί και αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες Αφρικανοί φοιτητές εγκλωβισμένοι στα πολωνικά σύνορα. Το χειρότερο από όλα είναι το γεγονός ότι οι ίδιοι οι Ουκρανοί δεν επιτρέπουν στους Αφρικανούς να επιβιβαστούν στα δωρεάν τρένα που παρείχαν στους Ουκρανούς και άλλους υπηκόους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και να διαφύγουν στην Ευρώπη».