Έκτη ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία, η οποία ενέτεινε την επίθεσή της, και το Συμβούλιο της Ευρώπης, θεματοφύλακας του κράτους δικαίου στην ευρωπαϊκή ήπειρο έκανε σήμερα έκκληση στη Μόσχα να θέσει αμέσως τέλος στη «σφαγή»” που συντελείται στη χώρα.
«Σε διάστημα μερικών ημερών, ο πόλεμος σκότωσε ή τραυμάτισε εκατοντάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς.
«Επί έξι ημέρες τώρα, η ρωσική στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας συνέχισε να σκορπίζει τον θάνατο και την καταστροφή στην καρδιά της Ευρώπης», πρόσθεσε, κάνοντας έκκληση αυτή η «σφαγή» να σταματήσει «αμέσως πριν χαθούν και άλλες αθώες ζωές».
«Ο τελευταίος βομβαρδισμός της πόλης Χαρκίβ (στα ρωσικά Χάρκοβο)», της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, «υπογράμμισε την κατάφωρη περιφρόνηση που επιδεικνύουν οι ρωσικές δυνάμεις για τη ζωή των αμάχων, με δεκάδες ανθρώπους να έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί και πολλούς αμάχους να έχουν τεθεί στο στόχαστρο, περιλαμβανομένων πολυκατοικιών και νηπιαγωγείων, που τέθηκαν στο στόχαστρο από μη καθοδηγούμενους πυραύλους και πυρομαχικά θραυσματοποίησης», δήλωσε η Μιγιάτοβιτς, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Οι ρωσικές αρχές μπορούν να το κάνουν. Οφείλουν αμέσως να θέσουν τέλος σε αυτό τον εφιάλτη», υπογράμμισε.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει 47 μέλη, μεταξύ των οποίων η Ρωσία και η Ουκρανία. Την Παρασκευή, την επομένη της έναρξης της ρωσικής επίθεσης εναντίον της γειτονικής Ουκρανίας, ο διεθνής οργανισμός ανέστειλε τη συμμετοχή της Μόσχας στα κυριότερα όργανά του.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε ήδη επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία το 2014 λίγο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.
Μπορέλ: Η ΕΕ πρέπει να αυξήσει σημαντικά την ικανότητα της να αποτρέπει πολέμους
Την ανάγκη να αυξηθεί η αποτρεπτική ικανότητά της ΕΕ για να αντιμετωπίζει πολέμους, υπογράμμισε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Η ΕΕ πρέπει να αυξήσει σημαντικά την ικανότητα της να αποτρέπει πολέμους», δήλωσε ο Μπορέλ. «Ένα από τα μαθήματα που πρέπει να πάρουμε από την εισβολή στην Ουκρανία είναι ότι περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη πρέπει να σκεφτεί στρατηγικά για τον εαυτό της», πρόσθεσε. Ανέφερε, επίσης, ότι για πρώτη φορά, μετά το τέλος του β’ παγκοσμίου πολέμου, μία χώρα που μάλιστα είναι και πυρηνική δύναμη, εισβάλει σε μια άλλη ανεξάρτητη και ελεύθερη χώρα.
Ο Μπορέλ τόνισε ότι η ΕΕ δεν θα θυσιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την υπεράσπιση της ελευθερίας για το ρωσικό φυσικό αέριο.