Η Μπογοτά ανακοίνωσε τη Δευτέρα (28/2) την έναρξη κοινών γυμνασίων της Κολομβίας και των ΗΠΑ στη Θάλασσα της Καραϊβικής, στα οποία θα πάρει μέρος για πρώτη φορά πυρηνικό υποβρύχιο, με φόντο τις εντάσεις με τη Βενεζουέλα, σύμμαχο της Ρωσίας στην περιοχή.
Το κολομβιανό υπουργείο Άμυνας σημείωσε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες Δευτέρα ότι τα γυμνάσια σκοπό έχουν να ενισχυθεί ο αγώνας εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών και η προστασία της «εθνικής κυριαρχίας», τονίζοντας ακόμη πως «για πρώτη φορά αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο συμμετείχε σε γυμνάσια διαλειτουργικότητας».
Τα γυμνάσια αυτά «επιβεβαιώνουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη που απολαύουν οι ΗΠΑ και η Κολομβία», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Διέγο Μολάνο σε βίντεο μαγνητοσκοπημένο την προηγουμένη που διένειμαν χθες οι υπηρεσίες του.
Δεν διευκρίνισε τη διάρκεια των γυμνασίων, ούτε τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτικών οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτά, ωστόσο, χωρίς να αναφέρει τα ονόματα των προέδρων της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ή της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο κ. Μολάνο υπογράμμισε ότι οι ασκήσεις διεξάγονται «στο πλαίσιο του NATO».
Η Κολομβία είναι από το 2017 η μοναδική χώρα της Λατινικής Αμερικής που αποτελεί εταίρο της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Η Βενεζουέλα, οι σχέσεις της οποίας με τη γειτονική Κολομβία χαρακτηρίζονται από τις εντάσεις – οι δύο χώρες έχουν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις τους από το 2018–, αντέδρασε έντονα στα γυμνάσια.
Μέσω Twitter ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας, ο στρατηγός Βλαντίμιρ Παντρίνο, διερωτήθηκε ποιος είναι ο σκοπός αυτής της «ιμπεριαλιστικής επίδειξης» δύναμης.
«Πρόκειται για επανάληψη της επέκτασης του NATO στην αμερικανική “Μεσόγειο”;», διερωτήθηκε. Όσο για «τη διακίνηση ναρκωτικών» και τις «τρομοκρατικές οργανώσεις», δεν τα πολεμάς «με πυρηνικά υποβρύχια», πρόσθεσε ειρωνικά.
Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν στα μέσα του Φεβρουαρίου τη Ρωσία πως «αποπειράται να επεκτείνει» στην Κολομβία, μέσω της γειτονικής Βενεζουέλας, την «αντιδημοκρατική επιρροή της».
«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας κατά μήκος των συνόρων» μήκους 2.200 χιλιομέτρων με τη Βενεζουέλα, είχε δηλώσει η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής της στην Μπογοτά αφιερωμένης στην περιφερειακή ασφάλεια.
Προειδοποίησε εναντίον του «δυνητικού» κινδύνου η Μόσχα να προσπαθήσει να ενισχύσει «κακόβουλους παράγοντες», οι οποίοι κατ’ αυτήν «δεν είναι ενεργοί μόνο στη Βενεζουέλα αλλά μπορεί επίσης να αποπειραθούν να καταφέρουν πλήγμα στην εθνική κυριαρχία» της Κολομβίας.
«Οι χώρες, οι οποίες επιλέγουν να λάβουν βοήθεια και υποστήριξη από τη Ρωσία αποτελούν φυσικά απειλή για τη δημοκρατία», πρόσθεσε την 9η Φεβρουαρίου.
Η ρωσική πρεσβεία στην Μπογοτά διέψευσε με έντονο τρόπο τις «ανεύθυνες» κατηγορίες αυτές της αμερικανίδας υφυπουργού.