«Η ρωσική στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία γίνεται όλο και πιο βάναυση και οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις απαντούν με θάρρος. Το Κίεβο αντιστέκεται», δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, οι χώρες της ΕΕ συμφωνούν και είναι αποφασισμένες να αυξήσουν τη στρατιωτική στήριξη, διμερώς, προς την Ουκρανία και να ενισχύσουν αυτήν την προσπάθεια με τη χρηματοδότηση από την ΕΕ.
Έπειτα από αίτημα της Ουκρανίας για στρατιωτική βοήθεια, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ανάγκη από αμυντικά όπλα όλων των ειδών, τα οποία η ΕΕ θα παραδώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ανέφερε ο Μπορέλ.
Τόνισε, επίσης, ότι η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ύψους 450 εκατ. ευρώ, είναι «σημείο καμπής στην ιστορία της ΕΕ». Μέχρι σήμερα δεν επιτρεπόταν η ΕΕ να δώσει όπλα σε άλλη χώρα, είπε ο Μπορέλ, «έσπασε αυτό το ταμπού», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν στη στρατιωτική βοήθεια θα περιλαμβάνονται και μαχητικά αεροσκάφη, ο Μπορέλ απάντησε ότι η Ουκρανία τα έχει ζητήσει, ωστόσο τα 450 εκατ. ευρώ δεν αρκούν για να ανταποκριθούν σε αυτό το αίτημα. Από την άλλη, σημείωσε, αν θέλουν τα κράτη-μέλη μπορούν να παραχωρήσουν μαχητικά αεροσκάφη στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, τα οποία θα πιλοτάρουν Ουκρανοί πιλότοι, σε διμερή βάση.
Εξάλλου, ο Μπορέλ εξέφρασε ανησυχία και για την κατάσταση στις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, δηλαδή τη Μολδαβία και τη Γεωργία, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ. «Πιστεύουμε ότι στη Μολδαβία θα αυξηθεί η ρωσική πίεση τις επόμενες ημέρες», ανέφερε, ενώ εξέφρασε ανησυχία και για την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
«Οι ενέργειές μας κατά της Ρωσίας θα έχουν οικονομικές συνέπειες»
«Έχουμε μπει σε μια νέα εποχή στις σχέσεις μας με τη Ρωσία», ανέφερε στη συνέχεια ο Μπορέλ, ο οποίος εκτίμησε ότι ο τομέας της ενέργειας δε θα βγει αλώβητος από αυτή τη σύγκρουση.
«Θα υπάρξουν αναταράξεις στις αγορές ενέργειας και οι τιμές θα αυξηθούν και για τους καταναλωτές. Πρέπει να λάβουμε μέτρα για να προστατέψουμε τους πλέον ευάλωτους. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που οι ενέργειές μας κατά της Ρωσίας θα έχουν οικονομικές συνέπειες και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό», πρόσθεσε.
«Η ειρήνη θα έχει τίμημα», είπε ο Μπορέλ, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα έχουν κόστος και για τους Ευρωπαίους. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε αυτό το τίμημα τώρα γιατί αργότερα το κόστος θα είναι πολύ πιο μεγάλο», ανέφερε.
Τέλος, ο Μπορέλ χαιρέτισε την απόφαση της Γερμανίας να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι η Ελβετία θα συμμετάσχει στην προσπάθεια της ΕΕ να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία μελών της ρωσικής ελίτ που στηρίζει τον Πούτιν.