Στο μικροσκόπιο επιτροπής μπήκε η στρατηγική που ακολούθησε η Σουηδία στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με την επιτροπή, η οποία συστάθηκε από την κυβέρνηση έπειτα από πιέσεις από το κοινοβούλιο, η χώρα θα έπρεπε να είχε υιοθετήσει σκληρότερα πρώτα μέτρα και η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε αναλάβει σαφέστερο ηγετικό ρόλο όταν η χώρα επλήγη από την Covid-19. Παρόλα αυτά η στρατηγική της μη εφαρμογής lockdown ήταν σε γενικές γραμμές ορθή.

Η Σουηδία πόλωσε τις απόψεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό αναφορικά με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία. H χώρα επέλεξε να μην επιβάλει τα lockdown, που επέβαλαν πολλές χώρες, και υιοθέτησε μια σε μεγάλο βαθμό εθελοντική προσέγγιση προωθώντας την κοινωνική αποστασιοποίηση και την καλή υγιεινή.

«Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε αναλάβει εξαρχής ηγετικό ρόλο σε όλες τις όψεις της διαχείρισης της κρίσης», αναφέρει η επιτροπή στην έκθεση, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση εξαρτιόταν υπερβολικά μονόπλευρα από τις εκτιμήσεις που έκανε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας.

«Το Φεβρουάριο-Μάρτιο 2020, η Σουηδία θα έπρεπε να είχε επιλέξει πιο αυστηρά και επεμβατικά μέτρα πρόληψης και ελέγχου της νόσου» προσθέτει.

Στους 17.000 οι νεκροί

Το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώνει πως τα ευρήματα της επιτροπής ενδέχεται να βλάψουν τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες καθώς οι βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το Σεπτέμβριο.

Πάνω από 17.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Covid-19 ή ενώ νοσούσαν από την εν λόγω νόσο στη Σουηδία, πολύ περισσότεροι κατά κεφαλήν απ’ ό,τι στις γειτονικές της σκανδιναβικές χώρες, αλλά λιγότεροι απ’ ό,τι στις περισσότερες από τις ευρωπαϊκές χώρες που επέλεξαν τα λοκντάουν.