Με τις μάχες σε όλη την επικράτεια της Ουκρανίας να μαίνονται και τον ουκρανικό στρατό να εκτιμά πως οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να αποκόψουν το Κίεβο από το νότο και την έξοδο στη θάλασσα, σήμερα αναμένεται η απάντηση της Τουρκίας στο αίτημα της χώρας που δέχεται επίθεση από τη Ρωσία, για το αν θα αποκλείσει τον ρωσικό στόλο από το Βόσπορο, τα Δαρδανέλια και αλλού.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο Λέο Ραπτάκης, πολιτειακός Γερουσιαστής του Δημοκρατικού κόμματος στις ΗΠΑ, επισήμανε ότι το ενδιαφέρον στρέφεται και στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού και αυτός στο παρελθόν έχει εκφράσει παρόμοιες επεκτατικές τάσεις.
«Η δουλειά η δική μας είναι πιο δύσκολη. Πρέπει να δουλέψουμε για την Ελλάδα γιατί έρχεται το πρόβλημα το μεγάλο με τον Ερντογάν για τα ελληνικά νησιά και το θέμα στην Κομοτηνή και την Θράκη. Μπορεί και αυτός να πάρει καμιά ιδέα». Σύμφωνα με τον κ. Ραπτάκη: «από εδώ και μπρος το θέμα είναι δύσκολο γεωπολιτικά και ενεργειακά».
Επαφές Ερντογάν – Μακρόν και Τσαβούσογλου – Μπλίνκεν
Την Πέμπτη (24/2) ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζήτησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν πριν την έναρξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία αναφορικά με τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Νωρίτερα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η επίθεση της Ρωσίας ήταν «ενάντια στο διεθνές δίκαιο και ένα βαρύ πλήγμα για την ειρήνη, την ηρεμία και τη σταθερότητα της περιοχής». Είπε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ότι είναι «ειλικρινά λυπημένη» από την εισβολή της Ρωσίας.
Επιπλέον, το βράδυ της Πέμπτης οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και των ΗΠΑ συνομίλησαν τηλεφωνικά για να συζητήσουν σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήρθε σε επαφή με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν και σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τσαβούσογλου διεμήνυσε στον Μπλίνκεν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Όσο για την στάση της Τουρκίας, η οποία καλείται να πάρει θέση και να απαντήσει στο αίτημα της Ουκρανίας για αποκλεισμό του ρωσικού στόλου ο καθηγητής διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου Καντίρ Χας, Δημήτρης Τριανταφύλλου, σημείωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega: «Η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Από τη μία στηρίζει τις Νατοϊκές αποφάσεις αλλά από την άλλη ο δρόμος μεταξύ της σύγκλισής είναι μακρύς».