Έτοιμος να λάβει μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις προκειμένου να καταπολεμηθεί εν πολλοίς το δυσάρεστο φαινόμενο των συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου σε άδεια έδρανα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.
Οι κινήσεις του θα στοχεύουν στην ενίσχυση της φυσικής παρουσία των εκπροσώπων του έθνους στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, διασφαλίζοντας παράλληλα την ομαλή και πλήρη λειτουργία του νομοθετικού έργου.
Όπως αναφέρουν γνωρίζοντες τα όσα ετοιμάζονται, «μετά την περίοδο της πανδημίας, όπου εφαρμόστηκαν ειδικές διευκολύνσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία της Βουλής, προκύπτει πλέον η ανάγκη αναπροσαρμογής αυτών των μέτρων».
Έτσι, οι αλλαγές που εξετάζονται περιλαμβάνουν τα εξής:
Κατάργηση της τηλεδιάσκεψης στις επιτροπές: Η δυνατότητα που είχε δοθεί στους βουλευτές να συμμετέχουν εξ αποστάσεως στις συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, μέσω τηλεδιάσκεψης, θεωρείται ότι επηρεάζει αρνητικά τη φυσική παρουσία στις διαδικασίες. Για την αποφυγή μετάδοσης της Covid-19 οι βουλευτές είχαν -κι εξακολουθούν να έχουν- το δικαίωμα να παρεμβαίνουν στη συνεδρίαση μιλώντας με βιντεοκλήση χωρίς να βρίσκονται στην αίθουσα. Το μέτρο λοιπόν αυτό αναμένεται να περιοριστεί ή να καταργηθεί, ενισχύοντας τη διά ζώσης συμμετοχή.
Θυμίζουμε ότι πριν από λίγο καιρό, μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, υπήρξε βουλευτής της αντιπολίτευσης, ο κ. Ανδρέας Παναγιωτόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που επέλεξε να πάρει τον λόγο σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης από το κινητό του τηλέφωνο, ενώ ταυτόχρονα… οδηγούσε. Το γεγονός ότι βρισκόταν ο ίδιος στο τιμόνι και δεν ήταν συνοδηγός, το παρατήρησε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, από τον τρόπο που φαινόταν στην εικόνα ότι φορούσε ο ομιλητής τη ζώνη ασφαλείας.
«Οδηγείτε, κ. Παναγιωτόπουλε, αυτή τη στιγμή;» ρώτησε τον βουλευτή η προεδρεύουσα, με τον ίδιο να απαντά καταφατικά. «Δεν γίνεται να συνεχίσετε, για λόγους ασφαλείας. Σας παρακαλώ, σταματήστε στην άκρη και θα σας δοθεί ο λόγος» τον παρότρυνε.
Επανεξέταση της ονομαστικής ψηφοφορίας: Η δεύτερη κίνηση που σχεδιάζεται, ώστε να αυξηθεί η προσέλευση στον «Ναό της Δημοκρατίας», είναι να επανέλθει η πρακτική της φυσικής παρουσίας με προσφώνηση ονομάτων από το προεδρείο, των 15 βουλευτών που απαιτείται να έχουν υπογράψει το σχετικό αίτημα για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Οι βουλευτές αυτοί θα πρέπει να είναι στην αίθουσα όταν ακουστεί το όνομά τους, μέτρο που είχε ατονήσει εδώ και αρκετό καιρό.
Η αλήθεια είναι πως η πανδημία έφερε αλλαγές που βοήθησαν τη λειτουργικότητα της Βουλής σε πρωτόγνωρες συνθήκες το 2020 ή το 2021. Ωστόσο, η προσαρμογή στη νέα κανονικότητα μετά τον κορονοϊό απαιτεί πλέον επανεκτίμηση αυτών των μέτρων.