Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαπίστωσε σήμερα πως η χώρα του έχει «αφεθεί μόνη» αντιμέτωπη με τον ρωσικό στρατό, που εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια χθες Πέμπτη (24/2).

«Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει μαζί μας; Δεν βλέπω κανέναν. Ποιος είναι διατεθειμένος να δώσει στην Ουκρανία την εγγύηση για την εισδοχή της στο NATO; Όλοι φοβούνται», ανέφερε σε επικριτικό τόνο κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι ρώσοι στρατιωτικοί έχουν παρεισφρήσει στο Κίεβο, την επομένη της εισβολής στη χώρα του από τη Ρωσία, που έπληξε εγκαταστάσεις κοντά στην πρωτεύουσα.

«Λάβαμε την πληροφορία ότι ομάδες δολιοφθοράς του εχθρού μπήκαν στο Κίεβο», ανέφερε στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, καλώντας τους κατοίκους της πρωτεύουσας να επαγρυπνούν και να τηρούν την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας που επιβλήθηκε.

Сьогодні Росія атакувала всю територію України. І сьогодні наші захисники зробили дуже багато.Слава Збройним Силам України!

Posted by Володимир Зеленський on Thursday, February 24, 2022

Για τουλάχιστον 137 νεκρούς Ουκρανούς κάνει λόγο ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σήμερα ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής το πρωί χθες Πέμπτη έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 137 συμπολίτες του.

Χαρακτήρισε τους πεσόντες «ήρωες» σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας. Πρόσθεσε ότι άλλοι 136 Ουκρανοί τραυματίστηκαν στις μάχες.

Νωρίτερα, γενική επιστράτευση αποφάσισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εισβολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα του, υπογράφοντας σχετικό προεδρικό διάταγμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ ήδη έχουν μοιραστεί 10.000 τουφέκια σε πολίτες.

ΗΠΑ και Αλβανία αξιώνουν να διεξαχθεί σήμερα ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ επί σχεδίου ψηφίσματος που καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας

Οι αντιπροσωπείες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Αλβανίας στα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν να διεξαχθεί ψηφοφορία στις 22:00 (ώρα Ελλάδας) επί σχεδίου απόφασης που καταδικάζει σθεναρά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αξιώνει η Μόσχα να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της.

Το κείμενο αυτό, που παραπέμπει στο Κεφάλαιο 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ή με άλλα λόγια επιτρέπει την καταφυγή στη χρήση βίας για την εφαρμογή του, είναι καταδικασμένο σε αποτυχία με δεδομένο το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως κράτος-μόνιμο μέλος του. Για την Ουάσινγκτον μολαταύτα, η χρήση του ρωσικού βέτο θα επεδείκνυε την «απομόνωση» της Μόσχας στη διεθνή σκηνή.