Η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώνεται γρήγορα τονίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σε σημερινή ανακοίνωσή της, και ενώ η ρωσική εισβολή συνεχίζεται, καλώντας τις χώρες της περιοχής να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους για ανθρώπους που ήδη αναζητούν ή θα αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο.
«Έχουμε ήδη αναφορές για θύματα και άνθρωποι έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια», ανέφερε σε δήλωσή του ο Φιλίπο Γκράντι, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Η Ύπατη Αρμοστεία γνωστοποίησε πως έχει εντείνει τις επιχειρήσεις της και ότι συνεργάζεται με τις ουκρανικές αρχές για να προσφέρει μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια.
Συνεργάζεται επίσης με τις κυβερνήσεις γειτονικών χωρών «τις οποίες καλεί να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους για εκείνους που αναζητούν ασφάλεια και προστασία», όπως αναφέρεται, συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση, την οποία επικαλείται το Reuters.
Ανάλογες προειδοποιήσεις είχε απευθύνει και το προηγούμενο διάστημα η UNHCR, ενώ το σενάριο του εκτοπισμού πολλών ανθρώπων από τη χώρα που δέχεται σφοδρότατη επίθεση από τη Μόσχα συζητήθηκε και σε Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ χθες, Τετάρτη.
Την έντονη ανησυχία του «για την κλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης», εξέφρασε σε ανακοίνωσή του και ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.
Ο Αντόνιο Βιτορίνο επαναλαμβάνει την έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για άμεση παύση των εχθροπραξιών και προστασία των αμάχων και των μη στρατιωτικών υποδομών και υπενθυμίζει ότι τα οκτώ χρόνια συγκρούσεων στην Ουκρανία έχουν εκτοπίσει πάνω από 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους, που τώρα βασίζονται σε ανθρωπιστική βοήθεια για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη και την ανθρωπιστική κοινότητα, συνεχίζει ο κ. Βιτορίνο, «δεσμεύεται να παραμείνει και να συνεχίσει την παροχή ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Ουκρανίας», επιχειρώντας «με έναν ουδέτερο και αμερόληπτο τρόπο, προτεραιοποιώντας το ανθρωπιστικό καθήκον».
Αξίζει να σημειωθεί πως Ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη προσφερθεί να υποδεχθούν χιλιάδες πρόσφυγες από την Ουκρανία, μεταξύ των οποίων η Πολωνία και η Ρουμανία, οι οποίες βρίσκονται στην άμεση γειτονιά της.
Αποχωρούν από την Ουκρανία τα μέλη του ΟΑΣΕ
Σε άλλα νέα από την πλευρά των διακυβερνητικών Οργανισμών της διεθνούς κοινότητας, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αποφάσισε να απομακρύνει όλο το προσωπικό του από την Ουκρανία μόλις μπορέσει να το κάνει με ασφάλεια, σε συνέχεια της ρωσικής επίθεσης.
Την είδηση αυτή μετέφερε στο πρακτορείο Reuters μια διπλωματική πηγή.