Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύσσεται επισήμως η Ουκρανία, αφότου το κοινοβούλιο ενέκρινε απόψε την πρόταση του προέδρου Ζελένσκι. Ο ουκρανός πρόεδρος πρότεινε την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης σε όλη την επικράτεια για διάστημα 30 ημερών, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για πιθανή στρατιωτική επίθεση μεγάλης κλίμακας από τη Ρωσία.

Μεταξύ άλλων, προβλέπονται περιορισμός στις μετακινήσεις των επιστρατεύσιμων εφέδρων εντός της Ουκρανίας, απαγόρευση μαζικών συγκεντρώσεων και απεργιών, έλεγχοι προσωπικών εγγράφων, απαγόρευση κυκλοφορίας όπου αυτό θα είναι αναγκαίο, απαγόρευση παραγωγής και διανομής πληροφοριακού υλικού (σ.σ. αφορά και στη χρήση του διαδικτύου) που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, καθώς και ρυθμίσεις που αφορούν στη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Νωρίτερα σήμερα ξεκίνησε και η επιστράτευση εφέδρων ηλικίας 18 – 60 ετών, την οποία επίσης είχε εξαγγείλει ο Ουκρανός πρόεδρος.

Στιγμιότυπο από γυμνάσια Ουκρανών στρατιωτών

Σε «συναγερμό» η Δύση

Αξίζει να αναφερθεί πως δυτικές πηγές επιμένουν, μέσω διαρροών σε διεθνή ΜΜΕ, πως η επόμενη επιθετική κίνηση της Ρωσίας θα μπορούσε να λάβει χώρα εντός λίγων ωρών. Εκτιμάται, ακόμη, πως το 80% του στρατού της περί την Ουκρανία έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα.

Η νέα κλιμάκωση της κρίσης ακολούθησε της αναγνώρισης, τη Δευτέρα, της ανεξαρτησίας των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, από τη Μόσχα.

Και ενώ το Κίεβο μετρά νεκρούς στρατιώτες – εννέα μέχρι στιγμής, κατά τις ουκρανικές αρχές οι μέχρι στιγμής «απαντήσεις» της Δύσης στον Πούτιν αφορούν, κυρίως, σε κυρώσεις.

Ειδικότερα, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Βρετανία έχουν ήδη αναγγείλει τη λήψη μέτρων σε βάρος του ρωσικού κράτους, επιχειρήσεων και προσώπων. Και αναφέρουν πως ένα «δεύτερο πακέτο» κυρώσεων θα μπορούσε να επιβληθεί στη συνέχεια, εφόσον η Ρωσία εξακολουθήσει να αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας.

Ο συντονισμός των επόμενων ενεργειών των «27» θα απασχολήσει κατ’ αποκλειστικότητα την αυριανή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Οι διαβουλεύσεις με αντίστοιχη ατζέντα συνεχίζονται και σε ΝΑΤΟ, G7 και άλλα φόρα.