Την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης αποφάσισε η Ουκρανία σε όλο της το έδαφος εκτός από τις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Την ανακοίνωσε έκανε ο γραμματέας του ουκρανικού συμβουλίου ασφαλείας και εθνικής άμυνας Ολεκσίι Ντανίλοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, την ώρα που ο κίνδυνος μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης της έντασης με τη Μόσχα είναι περισσότερο ορατός από ποτέ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει 30 ημέρες και μπορεί να επεκταθεί για άλλες 30 ημέρες.
«Το ουκρανικό κοινοβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει την απόφαση αυτή εντός 48 ωρών», δήλωσε ο Ντανίλοφ σε συνεδρίαση του σώματος. Ο κορυφαίος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας διευκρίνισε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιβληθεί σε όλο το έδαφος της χώρας και πέραν των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, όπου ισχύει από το 2014.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει 30 ημέρες και μπορεί να παραταθεί για άλλες 30 ημέρες, σύμφωνα με τον ίδιο.
Βάσει αυτής της απόφασης, οι αρχές θα μπορούν «να ενισχύσουν την προστασία» της δημόσιας τάξης και στρατηγικών υποδομών, «να περιορίσουν την κυκλοφορία μέσων μεταφορών», να εντείνουν την επαλήθευση οχημάτων και αναγνωριστικών εγγράφων πολιτών, ανέφερε επίσης.
Πρόκειται για «μέτρα πρόληψης για τη διαφύλαξη της ηρεμίας στη χώρα, για να συνεχίσει να λειτουργεί η οικονομία», πρόσθεσε, βεβαιώνοντας ότι «αυτό δεν θα έχει ριζικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή» των Ουκρανών.
«Είμαστε έτοιμοι για όλα»
«Είμαστε έτοιμοι για όλα», γνωστοποίησε επίσης ο Ουκρανός αξιωματούχος.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε ήδη σήμερα την επιστράτευση εφέδρων και κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, η οποία κατηγορείται ότι προετοιμάζει επίθεση μεγάλης κλίμακας κατά της γειτονικής της χώρας.
Η Μόσχα, η οποία έχει συγκεντρώσει 150.000 στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σύμφωνα με τους δυτικούς, αναγνώρισε την ανεξαρτησία δύο περιοχών που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, τις αυτοανακηρυχθείσες «δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, και δεν έχει αποκλείσει την αποστολή δυνάμεων εκεί.
«Οφείλουμε να αντιδράσουμε (…) σε αυτό που συμβαίνει αυτές τις τελευταίες δυο-τρεις μέρες στη Ρωσία», κατέληξε ο Ντανίλοφ.
Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας είχε προειδοποιήσει τους πολίτες της να μην επισκέπτονται τη Ρωσία και κάλεσε όσους βρίσκονται σε αυτή να εγκαταλείψουν τη χώρα. «Το υπουργείο Εξωτερικών προτείνει στους πολίτες της Ουκρανίας να απέχουν από οποιοδήποτε ταξίδι στη Ρωσία και όσους είναι σε αυτή τη χώρα να φύγουν από το έδαφός της αμέσως», ανέφερε το υπουργείο.
Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τη Δύση να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που θα στοχοθετούν την οικονομία της χώρας και τον στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Τα πρώτα αποφασιστικά βήματα ελήφθησαν χθες και είμαστε ευγνώμονες για αυτό», επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Κουλέμπα. «Τώρα η πίεση πρέπει να αυξηθεί προκειμένου να σταματήσουν τον Πούτιν. Να πληγεί η οικονομία και ο στενός του κύκλος. Να πληγούν περισσότεροι. Να πληγούν σκληρά. Να πληγούν τώρα», υπογράμμισε.
Οι δυτικές χώρες ανακοίνωσαν χθες Τρίτη τις πρώτες νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των αποσχιθεισών επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία και απείλησαν να επιβάλουν και νέες, αν η Ρωσία εισβάλει στη γειτονική της χώρα.
Μπορέλ: Διπλωματικές προσπάθειες για να σταματήσουν μια νέα έκρηξη πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης
Οι κυρώσεις είναι μόνο ένα μέρος της απάντησης της ΕΕ στη Ρωσία, αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε ανάρτηση στο μπλογκ του με τίτλο «Γιατί πρέπει να αντισταθούμε όταν αυταρχικά καθεστώτα προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν τους διεθνείς κανόνες».
«Οι διπλωματικές προσπάθειές μας θα συνεχιστούν για να σταματήσουν μια νέα έκρηξη πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης. Ο κίνδυνος μιας μεγάλης σύγκρουσης είναι υπαρκτός και πρέπει να τον αποτρέψουμε με κάθε κόστος. Έτσι θα συνεχίσουμε να προσεγγίζουμε τα Ηνωμένα Έθνη και τον ΟΑΣΕ για να επαναφέρουμε τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», προσθέτει. Παράλληλα αναφέρεται στην κοινή δήλωση Ρωσίας-Κίνας της 4ης Φεβρουαρίου για τη νέα εποχή, στην οποία μπαίνουν οι διεθνείς σχέσεις, και για την παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη, όπως σημειώνει η ανάρτηση της ρωσικής προεδρίας στην οποία παραπέμπει ο Ύπατος Εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι «είναι μια πράξη περιφρόνησης και η ουσία της είναι ξεκάθαρη. Είναι ένα ρεβιζιονιστικό μανιφέστο, με άλλα λόγια, ένα μανιφέστο αναθεώρησης της παγκόσμιας τάξης».
O Zοζέπ Μπορέλ παραπέμπει επίσης σε αποσπάσματα.
«Ένα εντυπωσιακό απόσπασμα αναφέρει ότι “Η Ρωσία και η Κίνα αντιστέκονται στις προσπάθειες εξωτερικών δυνάμεων να υπονομεύσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στις κοινές γειτονικές τους περιοχές”. Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών ξεκινά με το ‘Εμείς οι λαοί’ και το άρθρο 1 ορίζει “την αρχή των ίσων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης των λαών’. Αλλά για τη Ρωσία και την Κίνα, τα κράτη είναι κυρίαρχα, όχι οι άνθρωποι. Οπότε δεσμεύονται να ‘αντισταθμίσουν την παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων χωρών και να αντιταχθούν στις έγχρωμες επαναστάσεις”», σημειώνει.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος συμπληρώνει ότι «ο επαναπροσδιορισμός της δημοκρατίας είναι ένα άλλο σημαντικό σκέλος στη ρεβιζιονιστική τους ώθηση. Μιλούν για “γνήσια δημοκρατία”. Η προσθήκη χαρακτηριστικών επιθέτων μας θυμίζει τη σοβιετική εποχή, όταν τα κομμουνιστικά καθεστώτα μιλούσαν για τη λεγόμενη “λαϊκή δημοκρατία”, ή τις “οργανικές δημοκρατίες” στην Ισπανία του Φράνκο».
«Οι αυταρχικές δυνάμεις – και όχι μόνο η Ρωσία και η Κίνα – επιδιώκουν να σχετικοποιήσουν την έννοια των ατομικών δικαιωμάτων, κάνοντάς τα να υπόκεινται σε τοπικούς και πολιτισμικά καθορισμένους περιορισμούς», επισημαίνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.