Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ήδη ξεκινήσει και επομένως η Βρετανία θα επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, δήλωσε σήμερα βρετανός υπουργός καθώς ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προήδρευσε έκτακτης συνεδρίασης για τη διαχείριση της ουκρανικής κρίσης.
Οι ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία δείχνουν ότι έχει επιλέξει την αντιπαράθεση με τη Δύση αντί του διαλόγου.
«Πάντα προτιμούσαμε τον διάλογο και ακόμη το κάνουμε, αλλά είναι σαφές από τις ενέργειες του Πούτιν ότι εκείνος έχει επιλέξει την αντιπαράθεση αντί του διαλόγου», σχολίασε ο βρετανός υπουργός στο BBC TV, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την ανάπτυξη στρατευμάτων στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, αφού προηγουμένως αναγνώρισε την ανεξαρτησία τους χθες, κλιμακώνοντας την κρίση, η οποία κατά τη Δύση κινδυνεύει να εξελιχθεί σε γενικευμένο πόλεμο.
«Μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι η εισβολή στην Ουκρανία έχει ξεκινήσει. Οι Ρώσοι, ο πρόεδρος Πούτιν, έχει αποφασίσει να επιτεθεί στην εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και στην εδαφική της ακεραιότητα», είπε ο βρετανός υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ στο Sky News.
«Θα επιβάλουμε κυρώσεις, όπως έχουμε πει ότι θα κάνουμε πάντα», δήλωσε ο ίδιος.
Η Βρετανία έχει απειλήσει να διακόψει την πρόσβαση των ρωσικών εταιρειών σε αμερικανικά δολάρια και βρετανικές στερλίνες, στερώντας τους τη δυνατότητα συγκέντρωσης κεφαλαίου στο Λονδίνο.
Το Λονδίνο δεν έχει ακόμη διευκρινίσει εις βάρος ποιων θα επιβληθούν οι κυρώσεις, αλλά έχει δεσμευτεί ότι οι ρώσοι ολιγάρχες δεν θα έχουν πουθενά να κρυφτούν.
Ο Τζόνσον έχει αναφέρει ότι οι στόχοι θα περιλάμβάνουν και ρωσικές τράπεζες.
Σύμφωνα με τον Τζάβιντ, οι κυρώσεις θα ανακοινωθούν στο κοινοβούλιο από τον πρωθυπουργό.
«Είμαι βέβαιος ότι θα είναι όσο πιο στοχοποιημένες γίνεται οι κυρώσεις για εκείνους που ευθύνονται για αυτή την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», είπε ο Τζάβιντ στο ραδιόφωνο του BBC επισημαίνοντας ότι το Λονδίνο θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία με στρατιωτικό εξοπλισμό.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει μια κατάσταση εξίσου σοβαρή με την πυραυλική κρίση στην Κούβα το 1962, όταν μια αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Σοβιετική Ένωση οδήγησαν τον κόσμο στο κατώφλι του πυρηνικού πολέμου, εκτίμησε ο ίδιος.