Η επίσημη λίστα των πιο καταζητούμενων του FBI προέκυψε μετά τη δημοσίευση μιας είδησης το 1949 που επικεντρωνόταν στους «σκληρότερους τύπους» που ήθελε να συλλάβει το γραφείο, όπως αναφέρει το History. Το άρθρο έγινε τόσο δημοφιλές στο κοινό, που στάθηκε η αφορμή ώστε ο τότε διευθυντής του FBI, Έντγκαρ Χούβερ, να δημιουργήσει την καθιερωμένη λίστα, πια, την επόμενη χρονιά.
Η πρώτη λίστα του FBI με τους δέκα πιο καταζητούμενους φυγάδες εκδόθηκε στις 14 Μαρτίου του 1950, όπως αναφέρει το Time, ενώ κατά τη διάρκεια των ετών, πολλοί εγκληματίες από τη λίστα έχουν εντοπιστεί και συλληφθεί, εν μέρει χάρη στη βοήθεια του κοινού. Με τόσους πολλούς εγκληματίες, ωστόσο, πώς επιλέγει το FBI ποιοι από αυτούς θα συμπεριληφθούν στη λίστα των δέκα πιο καταζητούμενων;
Πώς επιλέγει το FBI τη λίστα με τους 10 πιο επικίνδυνους και καταζητούμενους εγκληματίες
Η επιλογή ποιων εγκληματιών θα συμπεριληφθούν στη λίστα των δέκα πιο καταζητούμενων του FBI είναι μια μακρά διαδικασία, αλλά υπάρχουν δύο βασικά κριτήρια στα οποία βασίζεται η δημιουργία της, αναφέρει το grunge.com. Όπως μοιράστηκε με το NPR ο Kevin Perkins του FBI «Το πρώτο είναι ότι αποτελούν παρούσα απειλή για την κοινωνία, είτε πρόκειται για έγκλημα βίας ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, τρομοκρατία, όπως το παράδειγμα του Μπιν Λάντεν. Και το δεύτερο είναι ότι αναζητούμε ανθρώπους που, με τη βοήθεια του κοινού, θα είμαστε σε θέση να συλλάβουμε σε μια σχετικά γρήγορη χρονική περίοδο».
Τα 56 τοπικά γραφεία του FBI υποβάλλουν τους υποψηφίους τους για να συμπεριληφθούν στη λίστα των δέκα πιο καταζητούμενων με βάση τα παραπάνω κριτήρια. Είναι, επίσης, σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περιπτώσεις που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι αυτές στις οποίες οι αρχές έχουν εξαντλήσει όλους τους πιθανούς τρόπους εξεύρεσής τους και χρειάζονται βοήθεια από το κοινό. Οι καταζητούμενοι αφαιρούνται από τη λίστα όταν πεθάνουν, σκοτωθούν ή όταν συλληφθούν, τελικά, και στη συνέχεια εγκρίνεται ένας νέος καταζητούμενος για να πάρει τη διαθέσιμη θέση στη λίστα. Σύμφωνα με το FBI, περισσότεροι από 500 καταζητούμενοι βρίσκονται στη λίστα από το 1950 και από αυτούς οι 490 έχουν βρεθεί ή συλληφθεί.