Η Ρωσία λέει πως δεν θέλει πόλεμο, όμως έχει βάλει ένα «όπλο στο τραπέζι» στις διαπραγματεύσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, συγκεντρώνοντας στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας,. Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα ο αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα Τζον Σάλιβαν, στη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Σάλιβαν χαρακτήρισε «ασυνήθιστη» την ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων ρώσων στρατιωτών και δήλωσε ότι δεν μπορεί να εξηγηθεί ως συνηθισμένα στρατιωτικά γυμνάσια.

«Είναι το αντίστοιχο του να είχαμε εσείς κι εγώ μια συζήτηση ή μια διαπραγμάτευση. Αν βάλω ένα όπλο πάνω στο τραπέζι και πω ότι έρχομαι ειρηνικά, αυτό είναι απειλητικό», δήλωσε ο Σάλιβαν στους δημοσιογράφους. «Και αυτό είναι που βλέπουμε τώρα».

«Ελπίζουμε πως η ρωσική κυβέρνηση εννοεί αυτά που λέει και δεν σχεδιάζει να εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία και δεν θα το πράξει. Όμως τα γεγονότα δείχνουν ότι έχει αυτή τη στιγμή την ικανότητα να το κάνει», δήλωσε.

Η Ουάσινγκτον περιμένει τώρα την απάντηση της Ρωσίας

Ο Σάλιβαν δήλωσε πως η Ουάσινγκτον περιμένει τώρα την απάντηση της Ρωσίας σε έγγραφα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που δίνουν το περίγραμμα μιας διπλωματικής διεξόδου από την ουκρανική κρίση, και κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά σύνορα.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως τα έγγραφα περιέχουν προτάσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια γύρω από στρατιωτικές ασκήσεις στην Ευρώπη, καθώς και τις πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία.

«Αναφέραμε τη δυνατότητα για αμοιβαία μέτρα διαφάνειας με τη ρωσική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων και για τα επιθετικά οπλικά συστήματα που βρίσκονται στην Ουκρανία, καθώς και για μέτρα για την αύξηση της εμπιστοσύνης αναφορικά με στρατιωτικές ασκήσεις και γυμνάσια στην Ευρώπη», δήλωσε ο Σάλιβαν, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα μπορούσαν στη συνέχεια να ακολουθήσουν τηλεφωνικές συνομιλίες ή μια δια ζώσης συνάντηση ανάμεσα σε αμερικανούς και ρώσους διπλωμάτες, επαναλαμβάνοντας πως η διπλωματία είναι ο μοναδικός δρόμος προς τα εμπρός.

Ο Σάλιβαν είπε ακόμη πως οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, έπειτα από μια εισβολή στην Ουκρανία, θα αποτελέσουν μόνο ένα μέρος της απάντησης της Δύσης.

Άλλα μέτρα θα περιλάβουν ελέγχους στις εξαγωγές και ενίσχυση της άμυνας των συμμάχων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ενώ θα εμποδισθεί επίσης η λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία, δήλωσε ο αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα.

Πούτιν και Σι θα συζητήσουν για την ασφάλεια στην Ευρώπη εν μέσω κρίσης για την Ουκρανία

Βλαντίμιρ Πούτιν

Στο μεταξύ, οι πρόεδροι Ρωσίας και Κίνας –Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ—θα περάσουν «πολύ χρόνο» συζητώντας για την ασφάλεια στην Ευρώπη και το πακέτο αιτημάτων της Μόσχας προς τη Δύση όταν συναντηθούν για συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν θα ταξιδέψει στην Κίνα για να παρευρεθεί στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου στις 4 Φεβρουαρίου εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης με τη Δύση για την Ουκρανία.

Οι συνομιλίες θα βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής στην Ουάσινγκτον και αλλού για ενδείξεις σχετικά με την κατεύθυνση των ρωσοκινεζικών σχέσεων, που έχουν γίνει στενότερες ενώ οι σχέσεις και των δύο χωρών με τη Δύση έχουν επιδεινωθεί.

«Νομίζω ότι αυτή τη φορά φυσικά θα δαπανηθεί πολύς χρόνος για την ανταλλαγή απόψεων για διεθνή θέματα, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής σταθερότητας στην Ευρώπη, των εγγυήσεων ασφαλείας για τη Ρωσία, την ασφάλεια στην Ευρώπη και τον διάλογο της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και τα περιφερειακά προβλήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Ο Πούτιν αναμένεται να γεμίσει το κενό που θα αφήσουν ξένοι επίσημοι, αφού ορισμένες χώρες της Δύσης ανακοίνωσαν ότι δεν θα στείλουν κρατικούς αξιωματούχους στους Αγώνες λόγω των επιδόσεων της Κίνας σε ό,τι αφορά τις ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Πούτιν έχει πει ότι είναι αντίθετος στα διπλωματικά μποϊκοτάζ.

Η Ρωσία καλλιεργεί στενότερες σχέσεις με την Κίνα από το 2014, όταν η προσάρτηση της Κριμαίας έπληξε τις σχέσεις με τη Δύση.