Η Σουηδία αποφάσισε να μην συστήσει τον εμβολιασμό κατά του νέου κορονοϊού για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Υγείας, υποστηρίζοντας ότι τα οφέλη δεν υπερτερούν των κινδύνων.

«Με τις γνώσεις που έχουμε σήμερα, με χαμηλό κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια για τα παιδιά, δεν βλέπουμε κανένα σαφές όφελος για τον εμβολιασμό τους», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η αξιωματούχος της Υπηρεσίας Υγείας, Μπρέτα Μπγιόρκχολμ.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση μπορεί να επανεξεταστεί αν αλλάξουν τα δεδομένα της έρευνας ή αν μια νέα παραλλαγή αλλάξει την πανδημία. Τα παιδιά σε ομάδες υψηλού κινδύνου μπορούν ήδη να εμβολιαστούν.

Η Σουηδία κατέγραψε περισσότερα από 40.000 νέα κρούσματα στις 26 Ιανουαρίου, έναν από τους υψηλότερους ημερήσιους απολογισμούς στη διάρκεια της πανδημίας, παρά την περιορισμένη διεξαγωγή τεστ. Ενώ το τέταρτο κύμα της πανδημίας καταρρίπτει απανωτά ρεκόρ ημερήσιου αριθμού μολύνσεων, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν βρίσκεται υπό την ίδια πίεση όπως κατά τα προηγούμενα κύματα.

Την Πέμπτη (27/1), 101 ασθενείς με Covid νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ, πολύ λιγότεροι από τους 400 ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας την άνοιξη του 2021. Συνολικά, σχεδόν 16.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από επιπλοκές της νόσου στη Σουηδία από την έναρξη της πανδημίας.

Παράταση των μέτρων για δύο ακόμη εβδομάδες

Η κυβέρνηση παρέτεινε την Τετάρτη (26/1) τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία κατά δύο ακόμη εβδομάδες, καθώς η παραλλαγή Omicron εξαπλώνεται ραγδαία.

Βάσει των περιορισμών, τα μπαρ και τα εστιατόρια υποχρεούνται να κλείνουν στις 23:00, ενώ σε μεγάλους εσωτερικούς χώρους ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός παρευρισκομένων είναι 500.

«Έχουμε υπερβολικά υψηλό επίπεδο εξάπλωσης», είπε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν.

Η Σουηδία κατέγραψε περίπου 270.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού την περασμένη εβδομάδα, αλλά ο περιορισμένος αριθμός διαγνωστικών τεστ σημαίνει, σύμφωνα με το υπουργείο, ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων πιθανόν να ξεπερνάει το μισό εκατομμύριο.

Η εξάπλωση της Omicron έχει επιβαρύνει το σύστημα υγείας, αλλά πολύ λιγότερο σε σχέση με προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Ο αριθμός των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ κυμαίνεται μεταξύ 90 και 120 τον τελευταίο μήνα.

Η Σουηδία ξεχώρισε από άλλες χώρες στις αρχές της πανδημίας επιλέγοντας να μην επιβάλει λοκντάουν αλλά να βασιστεί σε εθελοντικά μέτρα επικεντρωμένα στην κοινωνική αποστασιοποίηση και στην τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Έχει καταγράψει πολύ περισσότερους κατά κεφαλήν θανάτους από επιπλοκές της covid σε σχέση με τους άλλους σκανδιναβούς γείτονές της, αλλά λιγότερους σε σχέση με εκείνους στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που επέλεξαν τα λοκντάουν.