Ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο οι εκτοπισμένοι από τον περασμένο Μάρτιο στην Υεμένη, όπου σήμερα ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας επανέλαβε τις αεροπορικές επιδρομές του εναντίον θέσεων των σιιτών ανταρτών Χούτι που έχουν καταλάβει την πρωτεύουσα Σαναά.
Οι σημερινές ήταν οι πρώτες επιδρομές στη Σαναά μετά τον τερματισμό της πενθήμερης εκεχειρίας (13-17 Μαΐου) που είχε κηρύξει ο συνασπισμός. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας ήλπιζαν ότι η κατάπαυση του πυρός θα παρατεινόταν και οι «πρωταγωνιστές» της σύγκρουσης θα επέστρεφαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Στις 26 Μαρτίου ο διεθνής συνασπισμός εξαπέλυσε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των Χούτι, τους οποίους κατηγορεί ότι λαμβάνουν στρατιωτική βοήθεια από το Ιράν. Οι σιίτες αντάρτες έχουν καταλάβει από τον Σεπτέμβριο μεγάλες εκτάσεις στην κεντρική, δυτική και νότια Υεμένη, αναγκάζοντας τον πρόεδρο Αμπεντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι να αναζητήσει καταφύγιο στη γειτονική Σαουδική Αραβία.
Ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες Άντριαν Έντουαρντς δήλωσε σήμερα ότι λόγω των συγκρούσεων έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 545.000 άνθρωποι. Από τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, έχουν σκοτωθεί στην Υεμένη 1.850 άνθρωποι ενώ άλλοι 7.394 τραυματίστηκαν.
Ο διεθνής συνασπισμός ξανάρχισε τους βομβαρδισμούς μόλις έληξε η εκεχειρία, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους αντάρτες, τους οποίους κατηγορεί ότι επωφελήθηκαν από την κατάπαυση του πυρός για να ενισχύσουν τις θέσεις τους.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε την Δευτέρα ότι η επανάληψη των βομβαρδισμών απειλεί τη διεξαγωγή μιας διεθνούς συνόδου για την Υεμένη. «Ελπίζουμε ότι οι μάχες θα σταματήσουν οριστικά και τότε θα μπορούμε να οργανώσουμε (τη σύνοδο) και να απευθύνουμε προσκλήσεις», είπε ο Φαρχάν Χακ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο ΟΗΕ εξέταζε το ενδεχόμενο να οργανώσει αυτήν τη σύνοδο στη Γενεύη γύρω στις 28 Μαΐου.
«Η μοναδική λύση για την κρίση στην Υεμένη είναι η επιστροφή στον πολιτικό διάλογο», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέφρι Ράτκε.
Οι Χούτι μποϊκοτάρισαν την τριήμερη διάσκεψη των πολιτικών κομμάτων που οργάνωσε η Σαουδική Αραβία. Η διάσκεψη αυτή υιοθέτησε σήμερα μια απόφαση, την αποκαλούμενη διακήρυξη του Ριάντ, με την οποία ανακοινώνει την πρόθεση της εξόριστης κυβέρνησης του προέδρου Χάντι να οργανώσει την αντίσταση εναντίον των Χούτι και να προετοιμάσει την επιστροφή της στην Υεμένη. Απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να ξεκινήσει διάλογο με τους Χούτι εφόσον οι τελευταίοι δεν αποδεχτούν μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που τους καλεί να αποσυρθούν από τα εδάφη που έχουν κατακτήσει.
Δύο ημέρες μετά το τέλος της εκεχειρίας, που επέτρεψε να μεταφερθούν στη χώρα σημαντικές ποσότητες καυσίμων, φαρμάκων και τροφίμων, οι αεροπορικές επιθέσεις εντάθηκαν και επεκτάθηκαν σε πολλές περιοχές. Νωρίς το πρωί βομβαρδίστηκαν οι αποθήκες όπλων της Φατζ Ατάνε -στα νότια της Σαναά- και του Τζέμπελ αλ Ναχντάιν -στα ανατολικά- καθώς και το προεδρικό μέγαρο, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Το μεσημέρι έγιναν και νέες επιδρομές εναντίον των ίδιων αποθηκών ενώ βομβαρδίστηκαν επίσης η κατοικία του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και του μεγαλύτερου γιου του, του Άχμεντ, στη Φατζ Ατάνε.
Στην περιοχή της Σάαντα, που αποτελεί προπύργιο των Χούτι, πολεμικά αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού πραγματοποίησαν γύρω στις 15 επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών και αποθηκών όπλων κοντά στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν επίσης λόγο για επιθέσεις στη Χοντέιντα, στο Ιμπ και στην Τάεζ. Στο Άντεν, στα νότια, χτυπήθηκαν δέκα συνοικίες που έχουν καταληφθεί από τους Χούτι, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.
Στην επαρχία Λάχετζ μπήκαν στο στόχαστρο η αεροπορική βάση Αλ Άναντ και ένα κέντρο διοίκησης των Χούτι. Σε αντίποινα, οι αντάρτες εκτόξευσαν οβίδες όλμων εναντίον κατοικημένων περιοχών σκοτώνοντας τρεις πολίτες και τραυματίζοντας άλλους πέντε.
Εξάλλου, οι σαουδαραβικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκε το πτώμα ενός Μαροκινού πιλότου, το αεροσκάφος του οποίου είχε συντριβεί στην Υεμένη, και παραδόθηκε σε εκπροσώπους της χώρας του.