Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλας και σε άλλες πόλεις της χώρας ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Ότο Πέρες και να δοθεί τέλος στη διαφθορά στις τάξεις των πολιτικών.
Με σφυρίχτρες και ταμπούρλα χιλιάδες διαδηλωτές, κρατώντας πλακάτ που χαρακτήριζαν διεφθαρμένους τους πολιτικούς, κυρίευσαν την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, για να απαιτήσουν μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην αύξηση της διαφάνειας του κρατικού μηχανισμού.
Οι οργανωτές εκτίμησαν ότι οι διαδηλωτές στην πρωτεύουσα ήταν 40.000. Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε 13 από τους 22 νομούς της Γουατεμάλας, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας.
Το κίνημα εναντίον της διαφθοράς στη Γουατεμάλα δημιουργήθηκε μετά το ξέσπασμα ενός σκανδάλου που αφορά την
ύπαρξη κυκλώματος διαφθοράς στα τελωνεία.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε την 16η Απριλίου από την εισαγγελία της Γουατεμάλας και τη Διεθνή Επιτροπή Εναντίον της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα, οργάνωση του ΟΗΕ η οποία έχει αναλάβει να συμβάλλει στην εξυγίανση του δικαστικού συστήματος της χώρας.
Βάσει έρευνας η οποία διήρκεσε οκτώ μήνες, επικεφαλής του κυκλώματος ήταν ο Χουάν Κάρλος Μονσόν, ο προσωπικός γραμματέας της αντιπροέδρου της Γουατεμάλας. Η αντιπρόεδρος, η Ροξάνα Βαλδέτι, διαβεβαίωσε ότι αγνοούσε τα πάντα, μολαταύτα παραιτήθηκε την 8η Μαΐου. Αντικαταστάθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Αλεχάνδρο Μαλδονάδο, έναν δικαστικό.
Ο Μονσόν συνεχίζει να διαφεύγει τη σύλληψη. Πολλοί δημόσιοι λειτουργοί έχουν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση.
Πολλοί διαδηλωτές εκτίμησαν πως η Βαλδέτι και ο πρόεδρος Πέρες δεν είναι δυνατόν να αγνοούσαν την ύπαρξη του κυκλώματος διαφθοράς αυτού.
Στις κινητοποιήσεις κάλεσαν μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης περίπου είκοσι μη κυβερνητικές οργανώσεις, οργανώσεις φοιτητών ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά και στο δημόσιο Πανεπιστήμιο του Σαν Κάρλος.
Πριν από την πορεία στην πρωτεύουσα, που ξεκίνησε παρά μια δυνατή βροχή που πάντως εν συνεχεία συνέχεια κόπασε, αρκετοί από τους συμμετέχοντες προσευχήθηκαν «για τη Γουατεμάλα» αλλά και για να μην γίνουν επεισόδια στην πορεία.
«Ο στόχος αυτής της πορείας είναι όλοι οι διεφθαρμένοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν ωσότου ο πρόεδρος να παραιτηθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Κάρλος με το πρόσωπο καλυμμένο με ένα μαύρο φουλάρι. Ο ίδιος είπε πως οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση συμφωνούν πως «φτάνει πια με τη διαφθορά στη χώρα μας» και πρόσθεσε ότι πλέον «δεν θα σιωπούμε».