Τη λήψη μέτρων για να διορθωθούν στρεβλώσεις που δημιουργούνται από το σύστημα διατροφικής σήμανσης Νutriscore και αφορούν τη διατροφική αξία σημαντικών προϊόντων της μεσογειακής διατροφής -και δεκάδες ελληνικών τροφίμων, όπως το ελαιόλαδο και το μέλι- ζήτησε από την Κομισιόν η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, με σχετική ερώτησή της.

Η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, απαντώντας στην ερώτηση της κας Σπυράκη, αναφέρει ότι η Κομισιόν «θα εκπονήσει πρόταση για εναρμονισμένη υποχρεωτική διατροφική επισήμανση στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας σε επίπεδο ΕΕ έως το τέλος του 2022» και με τον τρόπο αυτό αφήνει «σαφώς να εννοηθεί ότι υπάρχουν περιθώρια σοβαρών αλλαγών στο σύστημα διατροφικής επισήμανσης», όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της ευρωβουλευτή.

Το σύστημα Νutriscore, το οποίο βασίζεται σε αλγόριθμο, συγκεκριμενοποιεί τη σήμανση που μπορεί να αναγραφεί στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας των τροφίμων με στόχο να καταταγούν τα συσκευασμένα τρόφιμα ανάλογα με τη διατροφική τους αξία. Το σύστημα αυτό, μέχρι στιγμής, δεν είναι ούτε υποχρεωτικό, ούτε συνολικά εναρμονισμένο στο σύνολο της ΕΕ.

Ωστόσο, το σύστημα Νutriscore εφαρμόζεται σε ευρεία κλίμακα σε πολλές χώρες. Συγκεκριμένα, «εφαρμόζεται στο Βέλγιο, εθελοντικά στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στη Γερμανία, στην Πορτογαλία, στη Δανία και στο Λουξεμβούργο, ενώ το υιοθέτησαν και οι μεγάλοι ”παίκτες” της αγοράς των τροφίμων, όπως είναι η Νestle και η Danone», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Κομισιόν

Σύμφωνα με το Nutriscore, θεσπίζεται η θετική και η αρνητική βαθμολογία που παίρνει ένα τρόφιμο, αφαιρούνται οι αρνητικοί από τους θετικούς βαθμούς και με βάση τον αλγόριθμο του συστήματος ένα τρόφιμο κατατάσσεται από το Α έως το Ε με την ανάλογη σήμανση και συγχρόνως με το ανάλογο χρώμα.

Όμως, «λόγω των ελλιπών κριτηρίων στον αλγόριθμο συχνά παρατηρείται το γεγονός να λαμβάνουν χαμηλή βαθμολογία προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας», υπογραμμίζεται.

Λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά προβλήματα, η επίτροπος Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου, στην απάντησή της στη Μαρία Σπυράκη, υπογράμμισε ότι «στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) γίνεται συστηματική δουλειά για την επιλογή θρεπτικών ουσιών και άλλων μη θρεπτικών συστατικών των τροφίμων για την κατάρτιση προφίλ θρεπτικών συστατικών» και σημειώνει ότι «οι επιστημονικές συμβουλές της EFSΑ θα τροφοδοτήσουν τις εργασίες της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής σχετικά με την εναρμονισμένη διατροφική επισήμανση στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας».