Η συνομιλία με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ δεν προκάλεσε ιδιαίτερη αισιοδοξία, ότι έως το τέλος του 2015 θα ανοίξουν τα πρώτα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς, μία μέρα μετά την επίσκεψη του Γερμανού αξιωματούχου στο Βελιγράδι.
»Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος μετά τις συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας. Δυστυχώς, δεν μπορώ να πω πως ο κ. Σταϊνμάιερ είπε ξεκάθαρα, ότι τα διαπραγματευτικά κεφάλαια με την ΕΕ θα ανοίξουν έως το τέλος του έτους. Στην πραγματικότητα, είπε ότι θεωρεί πως θα εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις γι’ αυτό στη διάρκεια του έτους» τόνισε ο κ. Νίκολιτς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου, σχολιάζοντας τη χθεσινή συνομιλία του με τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς τόνισε ότι το Βερολίνο ζητά από το Βελιγράδι πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο και πρόσθεσε πως είπε στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, ότι η συμφωνία προβλέπει συγκρότηση της Ένωσης Σερβικών Δήμων.
«Στη συμφωνία των Βρυξελλών δεν προβλέπεται, οι αρμοδιότητες της Ένωσης Σερβικών Δήμων και η ίδρυσή της να σχετίζονται με τη νομοθεσία της Πρίστινας, όπως και ότι δεν θα είναι σε συμφωνία με τη σερβική. Αλλά γιατί να απορρίπτουμε τη σερβική νομοθεσία και αποκλειστικά να ακολουθούμε ό,τι είναι γραμμένο στους νόμους της Πρίστινας; Ας αλλάξουν και εκείνοι κάποιο νόμο, εάν είμαστε ήδη σε διαπραγματεύσεις» υπογράμμισε ο κ. Νίκολιτς.
Ο πρόεδρος της Σερβίας είπε πως δεν άκουσε από τον κ. Σταϊνμάιερ, ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου είναι όρος για το άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων.
«Έθεσα κι αυτό το θέμα. Ο κ. Σταϊνμάιερ είπε ότι δεν υπάρχει κανένας όρος που αφορά την αναγνώριση του Κοσόβου και επηρεάζει το άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων» σημείωσε.
Ταυτόχρονα, αξιωματούχοι του Κοσόβου, μετά τη χθεσινή επίσκεψη του κ. Σταϊνμάιερ στην Πρίστινα, διεμήνυσαν ότι η Γερμανία ζητά, η συμφωνία Σερβίας και Κοσόβου να υπογραφεί το 2016.
»Στόχος μας, αλλά και αίτημα της Γερμανίας είναι η ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας να υπογραφεί το 2016. Με την υπογραφή της, το Κόσοβο θα ζητήσει ένταξη στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς» δήλωσε ο συντονιστής των διαπραγματεύσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας Μπλιερίμ Σάλια στον τηλεοπτικό σταθμό του Κοσόβου KTV.
Ο κ. Σάλια είπε ότι η Σερβία συνειδητοποιεί πως χωρίς αναγνώριση του Κοσόβου δεν θα υπάρξει ένταξη στην ΕΕ, κάτι που, σύμφωνα με την ερμηνεία του, νωρίτερα επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Σερβίας.