Συνεχίζονται από σήμερα, Δευτέρα (27/12) στη Βιέννη οι διεθνείς συνομιλίες για το μέλλον της συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, μετά το διάλειμμα λόγω Χριστουγέννων.
Αναλυτικότερα, οι διαπραγματευτές προσπαθούν να βρουν τρόπο ώστε τόσο το Ιράν, όσο και οι ΗΠΑ να επανέλθουν, το μεν πρώτο στην πλήρη τήρηση και οι δεύτερες στο πλαίσιο της συμφωνίας, γνωστής επισήμως με την ονομασία Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).
Στις συνομιλίες συμμετέχουν απευθείας διπλωμάτες από τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και από το Ιράν. Οι ΗΠΑ συμμετέχουν εκ του σύνεγγυς. Δυτικές κυβερνήσεις προειδοποιούν πως απομένουν μερικές εβδομάδες για να υπάρξει θετική έκβαση των συνομιλιών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, η πρόοδος που σημειώνει η Τεχεράνη στο πρόγραμμά της θα καταστήσει άνευ ουσίας το ΚΟΣΔ. Η Ουάσιγκτον έχει απειλήσει πως θα εξετάσει επιπλέον κυρώσεις σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη αποδειχθούν άκαρπες.
Στον προηγούμενο κύκλο, που τερματίστηκε στα μέσα του Δεκεμβρίου, δεν σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ανάμεσα στα ζητήματα που παραμένουν άλυτα είναι η σειρά και η διαδικασία επαλήθευσης όσων θα συνομολογηθούν.
Ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς το 2018 τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, επέβαλε ξανά τις κυρώσεις που είχαν αρθεί και νέες, εξωθώντας το Ιράν να αρχίσει να αθετεί μέρος των δεσμεύσεων που ανέλαβε το 2015 από το 2019 και μετά.