Περίπου 800 αλεξιπτωτιστές του στρατού της Βραζιλίας απέκλεισαν χθες Παρασκευή τις οδούς που οδηγούν στην τεράστια φαβέλα Κουμπλέξου ντου Αλεμάου στο Ρίο ντε Ζανέιρο, όπου κατέφυγαν περίπου 200 φερόμενοι ως κακοποιοί, μετά από έφοδο του στρατού και της αστυνομίας σε κοντινή παραγκούπολη.
Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων από τις συγκρούσεις στις φαβέλες της Βραζιλιάνικης μεγαλούπολης έφθασε χθες τους 38 νεκρούς. Οι συλλήψεις ανέρχονται σε 197.
Εγχώρια τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες που απεικόνιζαν τη φυγή, την Πέμπτη, εκατοντάδων ενόπλων μελών συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά από την κοντινή παραγκούπολη Βίλα Κρουζέιρο, μετά την έφοδο της αστυνομίας της Βραζιλίας με υποστήριξη τεθωρακισμένων του στρατού και ελικοπτέρων.
Το δαιδαλώδες σύμπλεγμα των παραγκουπόλεων όπου οι κακοποιοί πιστεύεται ότι κρύβονται περιλαμβάνει συνολικά 10 φαβέλες με 65.000 κατοίκους. Aναλυτές θεωρούσαν ότι είναι ζήτημα ωρών να εισβάλουν ο στρατός και η αστυνομία.
Στις επιχειρήσεις για την επιβολή αστυνομικού ελέγχου στις παραγκουπόλεις, που είναι οι μεγαλύτερες στην ιστορία της πόλης, λαμβάνουν μέρος πάνω από 20.000 άνδρες της αστυνομίας και του στρατού. Η Βραζιλία ετοιμάζεται να διοργανώσει το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου το 2014 και τους ολυμπιακούς αγώνες το 2016, κυρίως στο Ρίο. Οι αρχές θέλουν να συντρίψουν τις συμμορίες που εφορμούν από τις φαβέλες.
Αργά την Πέμπτη ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα έδωσε την άδεια στο στρατό να αναπτυχθεί στην πόλη και χθες σημείωσε ότι δε θα συλλαμβάνουν πολίτες, κάτι που είναι αρμοδιότητα της αστυνομίας. Από τη Γουιάνα, όπου συμμετείχε στην Ένωση των Εθνών της Νότιας Αμερικής (UNASUR), ο Λούλα δήλωσε ότι οι αρχές της πόλης έχουν την «πλήρη στήριξή» του στις προσπάθειές τους για την πάταξη της εγκληματικότητας.
Ο στρατός παρείχε επιμελητειακή υποστήριξη στις επιχειρήσεις από την Τετάρτη, με έξι τεθωρακισμένα και άλλο εξοπλισμό. Ο Λούλα ανακοίνωσε την ανάπτυξη 300 ομοσπονδιακών αστυνομικών, δύο ελικοπτέρων, 10 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, και τη χρήση εξοπλισμού νυχτερινής κατόπτευσης και εξοπλισμού επικοινωνιών.
Τα επεισόδια βίας συνεχίστηκαν και χθες παρά την τεράστια παρουσία δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού. Συνολικά 97 οχήματα έχουν πυρποληθεί από την Κυριακή.
Ο επίσημος απολογισμός δεν συμπεριλαμβάνει πολλούς που υπέκυψαν στα τραύματά τους σε νοσοκομεία. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, μόνο το νοσοκομείο Ζετούλιου Βάργκας περιέθαλπε 33 τραυματίες τις τελευταίες τρεις ημέρες–εκ των οποίων έξι υπέκυψαν.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποίησαν για τον κίνδυνο να υπάρξει σφαγή σε περίπτωση εισβολής στο Αλεμάο. Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας της Πολιτείας του Ρίο, Ζοζέ Μαριάνο Μπελτράμε δεν επιχείρησε να διασκεδάσει τους φόβους που διατυπώνονται. «Δεν πάμε εκεί με στόχο να επιτεθούμε σε οποιονδήποτε», δήλωσε. Από την πλευρά του ο αξιωματούχος της αστυνομίας Ενρίκε Λίμα Κάστρου δήλωσε ότι «δε βιαζόμαστε. Οι στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί. Καλέσαμε όσους βρίσκονταν σε άδειες και τώρα διαθέτουμε 21.000 άνδρες. Ακόμα και ορισμένοι που είχαν συνταξιοδοτηθεί ζήτησαν να επιστρέψουν για να λάβουν μέρος σε αυτή την ιστορική στιγμή. Βάσει της εμπειρίας μου, το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι εγκληματίες είναι να παραδοθούν».
Ο στρατηγός Αντριάνο Περέιρα Ζούνιορ, που διοικεί την τεράστια επιχείρηση, σημείωσε ότι αρκετοί από τους στρατιώτες που συμμετέχουν έχουν εμπειρία από την Δύναμη του ΟΗΕ για την Σταθεροποίηση της Αϊτής (MINUSTAH).