Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΟΗΕ μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί μόνο το 19% από τα 164 εκατ. δολάρια που έχει ζητήσει ο οργανισμός για την παροχή βοήθειας στην Αϊτή που πλήττεται από επιδημία χολέρας.

«Από την έκκληση για 164 εκατ. δολάρια αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα 19,4 εκατομμύρια», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Μπιρς.

«Η συγκέντρωση χρημάτων γίνεται με πολύ αργό ρυθμό. Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί για να αποφύγουμε το χειρότερο σενάριο που αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δηλαδή την πιθανότητα να πληγούν από τη χολέρα 400.000 άνθρωποι», υπογράμμισε η Μπιρς.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της κυβέρνησης της Αϊτής, η χολέρα έχει προκαλέσει από τον Οκτώβριο, οπότε και ξέσπασε η επιδημία, το θάνατο 1.603 ανθρώπων, ενώ έχουν νοσηλευθεί περίπου 30.000.

Το χειρότερο σενάριο που φοβόταν μέχρι τώρα ο ΠΟΥ ήταν τα 200.000 κρούσματα χολέρας. Όμως η επιδημία εξαπλώνεται πολύ γρήγορα σύμφωνα με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας, ο οποίος εκτιμά ότι αυτός ο αριθμός θα έχει ξεπεραστεί μέσα σε τρεις μήνες.

Χθες μάλιστα επεσήμανε ότι τα κρούσματα χολέρας μπορεί να φτάσουν τις 400.000 μέσα σε ένα χρόνο.

«Θέλουμε να αποφύγουμε το χειρότερο σενάριο και αυτό μπορεί να γίνει με τη γρήγορη συγκέντρωση των 164 εκατ. δολαρίων, προκειμένου να περιοριστεί η επιδημία» τόνισε.