Πενθήμερη καραντίνα θα επιβάλλει η Ιταλία από αύριο, Πέμπτη (16/12), σε όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί για τον κορονοϊό και φτάνουν αεροπορικώς στη χώρα από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, τόσο οι ανεμβολίαστοι πολίτες όσο και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους γρήγορο τεστ ανίχνευσης κορονοϊού (που να έχει γίνει το πολύ 24 ώρες πριν την άφιξή τους) ή μοριακό τεστ (48 ωρών).

Τα παραπάνω ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο ιταλικό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Σε εμάς οι μολύνσεις από τη μετάλλαξη Όμικρον είναι λιγότερο από το 0,2% του συνόλου των κρουσμάτων. Σε άλλες χώρες η παραλλαγή αυτή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και για τον λόγο αυτό, σκεφθήκαμε να εφαρμόσουμε την ίδια πρακτική που ισχύει για όποιον φτάνει στην χώρα μας από το Ηνωμένο Βασίλειο: το τεστ. Δεν νομίζω ότι το θέμα χρειάζεται υπερβολική σκέψη».

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση της χώρας ενέκρινε πρόσφατα την παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης μέχρι τις 31 Μαρτίου με σκοπό την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ιταλία κορονοϊός

La Repubblica: Δυσαρέσκεια Κομισιόν

Σύμφωνα με την La Repubblica, πάντως, πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολίασε ότι «οι χώρες μέλη πρέπει να πληροφορούν την Κομισιόν για την λήψη τυχόν περιοριστικών μέτρων».

Όπως γράφει η ίδια εφημερίδα, «από την έδρα της ΕΕ έγινε γνωστό ότι η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης της Ρώμης θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στην αυριανή σύνοδο κορυφής».