Το πρόβλημα της αθρόας μετανάστευσης και των ναυαγίων στη Μεσόγειο δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Λιβύη, δήλωσαν χθες Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, υπογραμμίζοντας ότι «μερικά πλήγματα» δεν αρκούν για να λύσουν το πρόβλημα.
«Η μόνη λύση σήμερα είναι η ειρήνη (στη Λιβύη) και η σταθερότητα των θεσμών», δήλωσε ο Ρέντσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τον Λευκό Οίκο, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Ομπάμα.
Υπογραμμίζοντας ότι το 91% των μεταναστών που φτάνουν στην Ιταλία από την Αφρική περνούν από τη Λιβύη, «ακριβώς όπως τρία χρόνια πριν, όταν οι άνθρωποι έρχονταν από την Τυνησία εξαιτίας της έλλειψης σταθερότητας στη χώρα αυτή», ο Ρέντσι σημείωσε τη σημασία μιας πραγματικής διεθνούς συνεργασίας.
Σύμφωνα με το ιταλικό λιμενικό, περισσότεροι από 11.000 μετανάστες έχουν φτάσει στη χώρα τις τελευταίες έξι ημέρες, εκατοντάδες άλλοι εξακολουθούν να φτάνουν στις ιταλικές ακτές, ενώ τα τραγικά επεισόδια διαδέχονται το ένα το άλλο.
Μια γυναίκα υπέκυψε στα τραύματά της χθες Παρασκευή καθώς βρισκόταν σε μια φουσκωτή βάρκα η οποία περιπλανιόταν επί δύο ημέρες στη θάλασσα. Είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα από την έκρηξη μιας φιάλης γκαζιού σε έναν καταυλισμό στη Λιβύη, όπου περίμενε για να ξεκινήσει το ταξίδι της προς την Ιταλία, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Εντοπίστηκε από το ιταλικό λιμενικό, εκείνη και 15 ακόμη τραυματίες, μεταξύ αυτών και ένα βρέφος έξι μηνών, σε μια φουσκωτή βάρκα που είχε σχεδόν ξεφουσκώσει.
«Η Μεσόγειο είναι μια θάλασσα, όχι νεκροταφείο», υπογράμμισε ο Ρέντσι κατά την πρώτη του επίσκεψη στον Λευκό Οίκο.
Αναφερόμενος στην κατάσταση ασφαλείας, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι αφορά όλες τις χώρες. «Πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουμε ότι η δουλειά που πρέπει να γίνει αφορά τη Λιβύη, αλλά και όλη την Αφρική, και, θα έλεγα, όλο τον κόσμο», επεσήμανε.
Δίπλα του ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε «την ενέργεια» και «το όραμα» του προσκεκλημένου του, κυρίως σε ό,τι αφορά την οικονομία, και επανέλαβε την ανησυχία των ΗΠΑ εξαιτίας της δημιουργίας στη Λιβύη περιοχών που ελέγχονται από «τρομοκρατικές» οργανώσεις.
«Το Ισλαμικό Κράτος θέλει ξεκάθαρα να εκμεταλλευτεί το χάος στη Λιβύη για να εγκαταστήσει εκεί ένα μέρος των ανδρών του», εξήγησε ο Ομπάμα.
Αναφερόμενος στην ενίσχυση της μάχης κατά της τρομοκρατίας σε συνδυασμό με πολιτική προσπάθεια – «ο συντονισμός με την Ιταλία και άλλους εταίρους- κλειδιά θα είναι πολύ σημαντικός»–, ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι η μόνη μακροπρόθεσμα αξιόπιστη απάντηση για την επίλυση της κρίσης είναι η ύπαρξη μιας κυβέρνησης στη Λιβύη «που θα ελέγχει τα σύνορά της και θα συνεργάζεται με εμάς».
«Θα χρειαστεί χρόνος», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα με μερικά πλήγματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή μερικές στρατιωτικές επιχειρήσεις», εξήγησε, κάνοντας λόγο για μια «διασπασμένη χώρα, με πολλές φυλές και μια κεντρική κυβέρνηση που δεν λειτουργεί».
Ο Ομπάμα θέλησε επίσης να ενθαρρύνει τις χώρες του Κόλπου «που ασκούν επιρροή στις διάφορες ομάδες στη Λιβύη» να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο. «Σε κάποιες περιπτώσεις, υποδαύλισαν την ένοπλη σύγκρουση, αντί να προσπαθήσουν να αποκλιμακώσουν» την κατάσταση, επεσήμανε.