Η πρόεδρος του Κοσόβου Ατιφέτε Γιαχγιάγκα χαρακτήρισε βήμα προς τα εμπρός στην εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων, την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο άναψε το «πράσινο φως» για τη συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο.

Η κ. Γιαχγιάγκα έλαβε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και κάλεσε τους πολιτικούς να επιτύχουν ομοφωνία, ώστε να εκπληρωθεί η διεθνής συμφωνία.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι εναρμονισμένη με το Σύνταγμα και τους νόμους του Κοσόβου, τόνισε η κ. Γιαχγιάγκα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσόβου ομόφωνα έλαβε απόφαση, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την ίδρυση του ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο.

Συγκεκριμένα, αποφάνθηκε ότι η τροπολογία στο Σύνταγμα του Κοσόβου, που αφορά την ίδρυση του ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου, δεν περιορίζει δικαιώματα και ελευθερίες ανθρώπων που καθορίζονται στα κεφάλαια 2 και 3 του Συντάγματος.

Η Βουλή του Κοσόβου, έως το τέλος του μήνα ή στις αρχές Μαΐου, με πλειοψηφία 2/3 των μελών, δηλαδή με την ψήφο 80 βουλευτών, θα πρέπει να εγκρίνει την τροπολογία στο Σύνταγμα και στη συνέχεια το νόμο για τη συγκρότηση του ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου.

Την αντίθεσή τους στην ίδρυση του δικαστηρίου που θα εκδικάζει υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου του πρώην «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου», στη διάρκεια των συγκρούσεων στο Κόσοβο, έχουν εκφράσει και βουλευτές από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο πρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου, Κάντρι Βεσέλι σε δηλώσεις του στα τέλη Μαρτίου είχε τονίσει ότι η δημιουργία ειδικού δικαστηρίου εξαρτάται αποκλειστικά από τη βούληση των μελών της Βουλής.

Δημοσιεύματα του Τύπου της Πρίστινας ανέφεραν ότι προπαρασκευαστικές ομάδες του ειδικού δικαστηρίου έχουν ήδη οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες όσον αφορά τις πρώτες υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου στο Κόσοβο, που θα αναλάβει η ειδική εισαγγελία.

Οι πρώτες συλλήψεις για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τον ΑΣΚ μπορεί να γίνουν εντός του Μαΐου, ανέφερε σε δημοσίευμά της η εφημερίδα “Εξπρές”.