Ολονυχτίες και τελετές μνήμης, προσευχές και συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Νιγηρία με αφορμή τη συμπλήρωση 1 έτους από την απαγωγή, την 14η Απριλίου του 2014, 276 μαθητριών Λυκείου, από τις οποίες εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη των 219.
Μία πορεία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αμπούζα, την πρωτεύουσα της χώρας, με επικεφαλής 219 μικρά κορίτσια και έφηβες, που είχαν ντυθεί στα κόκκινα, ενώ η κάθε μια τους κρατούσε ένα πλακάτ όπου αναγράφονταν ένα από τα ονόματα των αγνοουμένων.
«Ως πρεσβευτές των κοριτσιών του Σίμποκ, ζητάμε από την κυβέρνηση της Νιγηρίας να μας δώσει μια συγκεκριμένη ιδέα σχετικά με το τί ακριβώς θα κάνει προκειμένου να μας φέρει πίσω τις αδελφές μας» δήλωσε μία εξ αυτών, η Ρεμπέκα Ισάκου, στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Αυτή η μάχη θα τελειώσει αφού την κερδίσουμε, κάποια ημέρα. Καμία αδικία δε μπορεί να διαιωνίζεται. Όμως προς συμφέρον αυτών των κοριτσιών, αυτό πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα» επισήμανε ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για θέματα εκπαίδευσης, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα The Guardian.
Αυτή η απαγωγή που προκάλεσε την άνευ προηγουμένου παγκόσμια κατακραυγή, δεν αποτελεί το μοναδικό τέτοιου είδους έγκλημα που έχει διαπράξει η Μπόκο Χαράμ, υπενθύμισε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.
Σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση, η ισλαμιστική οργάνωση έχει απαγάγει τουλάχιστον 2.000 γυναίκες και κορίτσια στη Νιγηρία από την έναρξη της περασμένης χρονιάς ως σήμερα.
Στο ίδιο πνεύμα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν την εσκεμμένη στοχοθέτηση των παιδιών, αγοριών και κοριτσιών από τους ισλαμιστές κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης που έχει στοιχίσει την ζωή σε τουλάχιστον 15.000 ανθρώπους σε διάστημα 6 ετών.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι εξάλλου παραδέχθηκε σήμερα ότι «δεν μπορεί να υποσχεθεί» πως θα βρεθούν οι 219 μαθήτριες λυκείου του Τσίμποκ.
«Δεν γνωρίζουμε αν τα κορίτσια του Τσίμποκ μπορούν να διασωθούν. Το πού βρίσκονται παραμένει άγνωστο. Θα ήθελα πολύ να μπορούσα να το κάνω, αλλά δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα τις ξαναβρούμε», ανέφερε σε μία ανακοίνωση ο Μπουχάρι.
Η στάση του νέου αρχηγού του κράτους, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Μάιο, έρχεται σε αντίθεση με εκείνην του απερχόμενου προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν –που ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές της 28ης Μαρτίου– και ο οποίος δεν φαινόταν να θεωρεί ως προτεραιότητα τον εντοπισμό των νεαρών κοριτσιών έως ότου μία διεθνής εκστρατεία τον ανάγκασε να αντιδράσει.
Εκδηλώσεις για τα κορίτσια του Τσίμποκ θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Όπως γνωστοποίησαν τα μέλη του κινήματος #Bringbackourgirls (Φέρτε μας πίσω τα κορίτσια μας) το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ στη Νέα Υόρκη θα φωτιστεί με κόκκινο και μωβ χρώμα ως ένδειξη αλληλεγγύης στις απαχθείσες και τις οικογένειές τους και στο πλαίσιο μιας συμβολικής ενέργειας κατά των βιαιοπραγιών που διαπράττονται εναντίον των γυναικών.
Πολλές προσωπικότητες έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο κίνημα #BringBackOurGirls, περιλαμβανομένης της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα και της Πακιστανής ακτιβίστριας και κατόχου του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι.
«Κατά τη γνώμη μου οι ηγέτες της Νιγηρίας και η διεθνής κοινότητα δεν έχουν κάνει αρκετά για να σας βοηθήσουν» επισήμανε η ίδια σε μια ανοικτή επιστολή.
«Η ελπίδα μας να βρούμε τα κορίτσια μας είναι ζωντανή σήμερα στο Μπουχάρι» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ενόχ Μαρκ, η κόρης και η ανηψιά του οποίου έχουν απαχθεί.
«Ελπίζουμε ότι θα δούμε σύντομα τα κορίτσια μας εάν είναι ζωντανές ή τουλάχιστον τις σορούς τους στην περίπτωση που έχουν πεθάνει» τόνισε ο ίδιος.