Ο επικεφαλής του γραφείου του Reuters στη Βαγδάτη εγκατέλειψε το Ιράκ έπειτα από απειλές που δέχτηκε στο Facebook και μέσα από εκπομπή σε δορυφορικό ειδησεογραφικό κανάλι το οποίο συνδέεται με σιιτική παραστρατιωτική οργάνωση εξαιτίας ενός ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων την περασμένη εβδομάδα που περιέγραφε με λεπτομέρειες λιντσαρίσματα και λεηλασίες στην πόλη Τικρίτ.
Οι απειλές εναντίον του δημοσιογράφου Νεντ Πάρκερ ξεκίνησαν μέσα από μία ιρακινή σελίδα στο Facebook η οποία ανήκει σε μία οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Το Σφυρί» και σύμφωνα με ιρακινή πηγή ασφαλείας συνδέεται με ένοπλες σιιτικές οργανώσεις.
Η ανάρτηση της 5ης Απριλίου και τα σχόλια που ακολούθησαν ζητούσαν την απέλασή του από το Ιράκ.
Ένας από τους χρήστες, μάλιστα, έγραψε στη σελίδα αυτή ότι η δολοφονία του Πάρκερ και όχι η απέλασή του είναι «ο καλύτερος τρόπος για να σιωπήσει».
Τρεις μέρες αργότερα, μία ειδησεογραφική εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό Al-Ahd, που ανήκει στην υποστηριζόμενη από το Ιράν ένοπλη οργάνωση Asaib Ahl al-Haq, μετέδωσε ρεπορτάζ για το θέμα με τη φωτογραφία του Πάρκερ. Σε αυτό κατηγορείτο ο δημοσιογράφος και το Ρόιτερς ότι διασύρουν το Ιράκ και τις υποστηριζόμενες από την κυβέρνηση δυνάμεις και καλούσε τους τηλεθεατές να απαιτήσουν την απέλαση του Πάρκερ.
Το επίμαχο ρεπορτάζ της 3η Απριλίου από τον Πάρκερ και δύο συναδέλφους του περιέγραφε με λεπτομέρειες τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τικρίτ μετά την απελευθέρωση της πόλης, που τελούσε υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, από τις κυβερνητικές δυνάμεις και τις υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές.
Δύο δημοσιογράφοι του Reuters στην πόλη έγιναν αυτόπτες μάρτυρες του λιντσαρίσματος ενός τζιχαντιστή του ΙΚ από την ιρακινή ομοσπονδιακή αστυνομία. Το ρεπορτάζ περιέγραφε ακόμη πολλά περιστατικά λεηλασίας και εμπρησμών στην πόλη, ενέργειες τις οποίες τοπικοί πολιτικοί αποδίδουν σε πολιτοφύλακες που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Εκπρόσωπος του Reuters δήλωσε ότι το πρακτορείο υποστηρίζει την αξιοπιστία και την αμεροληψία του ρεπορτάζ, ενώ το Facebook, έπειτα από αίτημα του Reuters απέσυρε αυτή την εβδομάδα μία σειρά από απειλητικές αναρτήσεις.
Η οργάνωση Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 15 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ από τις αρχές του 2013.