Προειδοποίηση ότι η εμπόλεμη Υεμένη θα γνωρίσει την «κορύφωση του υποσιτισμού» τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, απηύθυνε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ταμείου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) στη χώρα αυτή.
Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ζιλιέν Αρνέ διατύπωσε εξάλλου την εκτίμηση, σε δηλώσεις που έκανε διερχόμενος από τη Γενεύη, ότι το ένα τρίτο των μαχητών των ενόπλων παρατάξεων που συγκρούονται στην Υεμένη είναι παιδιά. Σημειώνεται πως στη χώρα μαίνονται οι μάχες ανάμεσα στους σιίτες αντάρτες και σε υποστηρικτές του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.
«Θα έχουμε μια κορύφωση του υποσιτισμού τις εβδομάδες που έρχονται, αυτό είναι δυστυχώς βέβαιο», επισήμανε ο εκπρόσωπος της Unicef.
«Οι δυσκολίες όσον αφορά την πρόσβαση σε νερό, η αύξηση των τιμών των τροφίμων, οι δυσχέρειες όσον αφορά την κυκλοφορία στη χώρα, η έλλειψη πόσιμου νερού, όλα αυτά συνδυαζόμενα με τη μείωση των υπηρεσιών του κράτους» σημαίνουν ότι «θα υπάρξει νέα μείωση του αριθμού των παιδιών που πηγαίνουν στο σχολείο” και ταυτόχρονα την “αύξηση του υποσιτισμού», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο σοβαρή στην Υεμένη, που ήταν ήδη «μια χώρα εξαιρετικά ευάλωτη»: το 2014 το ποσοστό του χρόνιου υποσιτισμού ανερχόταν σε περίπου 48%, ήταν δηλαδή ένα από τα πιο υψηλά στον κόσμο.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Unicef εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να φθάσει «σήμερα (Πέμπτη) στη Σαναά» ένα αεροσκάφος που μεταφέρει βοήθεια -ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό, είδη υγιεινής και νερό- σημείωσε ο Ζιλιέν Αρνέ.
Εάν η Unicef το επιτύχει θα πρόκειται για την «πρώτη πτήση με βοήθεια», η οποία θα φθάσει στη Σαναά μετά την έναρξη των εχθροπραξιών.
Τουλάχιστον 77 παιδιά έχουν σκοτωθεί και άλλα 44 έχουν τραυματιστεί στην Υεμένη από την 26η Μαρτίου, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της Unicef.
Πέραν των μαχών, οι οποίες συγκεντρώνονται κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας της αραβικής χερσονήσου, μια συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας διεξάγει αεροπορικές επιδρομές εναντίον των σιιτών ανταρτών.
Τα παιδιά πλήττονται ιδιαίτερα από τον πόλεμο καθώς -όπως εξήγησε ο Αρνέ- «έως και το ένα τρίτο των μαχητών των ένοπλων ομάδων στην Υεμένη είναι παιδιά», ηλικίας κάτω των 18 ετών.
Η κατάσταση αυτή εξηγείται τόσο στην ανάγκη των παιδιών να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, αλλά επίσης από πολιτισμικά αίτια, σε μια χώρα όπου το να επιδεικνύει ένας έφηβος «την ενηλικίωσή του περνάει από τα όπλα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Unicef.