Το αντιισλαμικό κίνημα PEGIDA της Γερμανίας κάλεσε τους υποστηρικτές του σήμερα να υποστηρίξουν ένα στέλεχος του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που αποστάτησε και θέτει υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Δρέσδης στην πρώτη απόπειρα του κινήματος να κερδίσει ένα πολιτικό αξίωμα.

Αφού κατάφερε να προσελκύσει περίπου 25.000 ανθρώπους στις εβδομαδιαίες πορείες που διοργάνωνε στη Δρέσδη της ανατολικής Γερμανίας στο απόγειο της δημοτικότητάς του τον Ιανουάριο, το PEGIDA έπεσε σε απαξία όταν ο ηγέτης του Λουτς Μπάχμαν παραιτήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση μιας φωτογραφίας του στην οποία πόζαρε ως Χίτλερ.

Έπειτα από μια εσωτερική διαμάχη, ο Μπάχμαν επέστρεψε και σε μια πορεία τη Δευτέρα, η οποία προσέλκυσε 7.100 ανθρώπους, παρουσίασε την Τατιάνα Φέστερλινγκ ως υποψήφια του PEGIDA για τη δημαρχία της Δρέσδης κατά τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο.

«Στη Δρέσδη, εμείς, ο λαός θα κερδίσουμε», δήλωσε η Φέστερλινγκ στο πλήθος που ζητωκραύγαζε.

Σε ένα μήνυμα στο Facebook, το PEGIDA (Κίνημα των Ευρωπαίων Πατριωτών κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης) ζήτησε από τους υποστηρικτές του να συγκεντρώσουν τις 240 υπογραφές που χρειάζονται ώστε η Φέστερλινγκ να υποβάλει επισήμως υποψηφιότητα.

Η Φέστερλινγκ εγκατέλειψε το AfD αφού δήλωσε ότι υποστηρίζει μια διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κολωνία πέρυσι με το σύνθημα «Χούλιγκανς εναντίον σαλαφιστών».

Το PEGIDA επιθυμεί πιο αυστηρούς κανόνες για την υποδοχή μεταναστών στη Γερμανία και πιο άμεση δημοκρατία. Έχει προσελκύσει υποστηρικτές από το AfD, το οποίο έχει σημειώσει αρκετές νίκες σε κάποια κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας υιοθετώντας ένα ανοικτά αντιμεταναστευτικό μήνυμα.

Αν και είναι μάλλον αδύνατο η Φέστερλινγκ να κερδίσει τη δημαρχία, πρόκειται για την πρώτη απόπειρα του PEGIDA, ενός κινήματος που υπερηφανευόταν ότι δημιουργήθηκε αυθόρμητα από τον κόσμο, να συμμετάσχει ενεργά στην πολιτική.

Το κίνημα ελπίζει να προσελκύσει αριθμό ρεκόρ συμμετεχόντων στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα και στην οποία θα μιλήσει ο ακροδεξιός Ολλανδός πολιτικός Χέερτ Βίλντερς.