Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο αναφέρθηκε σήμερα στην ιδέα ενός δημοψηφίσματος για την αποκέντρωση των πόλεων της ανατολικής Ουκρανίας, μια πρωτοβουλία όμως την οποία απέρριψαν αμέσως οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες.

«Είμαι έτοιμος για ένα δημοψήφισμα, αν το κρίνετε απαραίτητο», δήλωσε κατά την πρώτη συνεδρίαση της Συνταγματικής Επιτροπής, η οποία πρόσκειται στον Ποροσένκο και έχει στόχο να προχωρήσει στην πολιτική μεταρρύθμιση που προβλέπεται στις συμφωνίες ειρήνευσης Μινσκ 2 που υπογράφηκαν τον Φεβρουάριο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι το δημοψήφισμα θα μπορούσε να αφορά την «αποκέντρωση» «πόλεων, χωριών και κοινοτήτων, όμως όχι επαρχιών» και όχι «την ομοσπονδιοποίηση» που επιθυμούν η Ρωσία και οι αυτονομιστές αντάρτες.

«Η ομοσπονδιοποίηση είναι μια μόλυνση, ένα βιολογικό όπλο που θέλουν να επιβάλουν στην Ουκρανία από το εξωτερικό για να καταστρέψουν την ενότητά μας. Δεν θα τους επιτρέψουμε να το κάνουν», σημείωσε ο Ποροσένκο.

Ο Ντένις Πουσίλιν, ένας από τους αξιωματούχους της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ απέρριψε κάθε απόφαση που θα ληφθεί από τη Συνταγματική Επιτροπή, στην οποία δεν υπάρχουν μέλη που να εκπροσωπούν τους φιλορώσους αυτονομιστές.

«Οι άνθρωποι που εκπροσωπούν το Ντονμπάς στο Κίεβο δεν έχουν καμία σχέση μαζί μας», κατήγγειλε, προτού κατηγορήσει τον Ποροσένκο ότι προσπαθεί να «παραποιήσει» τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στις συμφωνίες του Μινσκ.

«Μεγάλος αριθμός των ανακοινώσεων του Ποροσένκο έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με τις συμφωνίες του Μινσκ, αλλά επίσης και με τη λογική», επεσήμανε ο Πουσίλιν.

«Είναι πράγματα εντελώς απαράδεκτα. Όλα όσα λένε και κάνουν (οι ουκρανικές αρχές) δεν έχουν καμία σχέση με τις συμφωνίες του Μινσκ», δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος των αυτονομιστών, ο Αντρέι Πουργκίν.