Πέθανε την περασμένη Κυριακή 21 Νοεμβρίου, στα 84 του χρόνια, ο Κώστας Παπαναστασίου, γνωστός στη Γερμανία ως ηθοποιός και ιδιοκτήτης του φημισμένου ελληνικού εστιατορίου Terzo Mondo.
Όπως αναφέρει η DW, ο Κώστας Παπαναστασίου γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1937 σε χωριό της Καρδίτσας και το 1954 έφυγε για να σπουδάσει πολιτικός μηχανικός στη Βιέννη. Δύο χρόνια αργότερα, το 1956, έρχεται στο Δυτικό Βερολίνο, ολοκληρώνει τις σπουδές του και εργάζεται για ένα διάστημα ως επιστημονικός συνεργάτης στο Πολυτεχνείο, ενώ παίρνει και μαθήματα ηθοποιίας. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘60, όταν φουντώνει το φοιτητικό κίνημα στη Γερμανία και προπαντός στο Δυτικό Βερολίνο, ο Κώστας Παπαναστασίου συμμετέχει ενεργά, παράλληλα είναι μέλος και στέλεχος της ΕΔΑ. Η αριστερά θα παραμείνει ως το τέλος της ζωής του ο πολιτικός του χώρος – είτε ως μέλος του ΚΚΕεσ, είτε ως ανένταχτος, είτε ως μέλος του Σύριζα.
Στην πρώτη γραμμή του αντιδικτατορικού αγώνα και ιδρυτής του θρυλικού Terzo Mondo
Στο διάστημα της χούντας των συνταγματαρχών βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αντιδικτατορικού αγώνα – σε εκδηλώσεις, σε διαδηλώσεις, σε συναυλίες που δίνει με την κιθάρα του τραγουδώντας Θεοδωράκη. Το 1972, όπως γράφει η DW, ανοίγει το ρεστοράν Terzo Mondo (Τρίτος Κόσμος) στο κέντρο του Δυτικού Βερολίνου. Το Terzo γίνεται θεσμός στη δεκαετία του ’70, του ’80 και του ‘90. Θαμώνες του είναι φοιτητές, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, γνωστοί πολιτικοί, που έρχονται περισσότερο για τις ατέρμονες συζητήσεις που διαρκούν ως τα χαράματα παρά για το φαγητό.
Ο Κώστας Παπαναστασίου γίνεται σε ολόκληρη τη Γερμανία γνωστός ως ο Έλληνας εστιάτορας της ταβέρνας «Ακρόπολη» στο πιο δημοφιλές γερμανικό σήριαλ Lindenstrasse. Από το 1985 ως το 1996 ως «Παναγιώτης Σαρικάκης» εμφανίζεται σε σχεδόν όλα τα επεισόδια που παίζονται εβδομαδιαίως. Η φήμη που αποκτά τότε είναι τόσο μεγάλη, που ακόμη και σήμερα τα λεωφορεία ξεναγήσεων τουριστών κάνουν στοπ στο Terzo Mondo.
Πολλά χρόνια ο Κώστας Παπαναστασίου οργανώνει ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γεωργία. Στο διάστημα της κρίσης χρέους της Ελλάδας συμμετέχει στη δημόσια συζήτηση και ασκεί κριτική στις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που εκφράζονται σε γερμανικά ΜΜΕ ενάντια στους Έλληνες. Για την κοινωνική του προσφορά ο Κώστας Παπαναστασίου τιμάται το 2012 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γιόαχιμ Γκάουκ, με το Σταυρό του Τάγματος της Αξίας. Αργότερα θα παραπονεθεί ότι η στάση του ήταν αφορμή για να μην έρχονται πλέον τόσοι πολλοί πελάτες στο Terzo.
Τα τελευταία δύο χρόνια ο Κώστας Παπαναστασίου έπασχε από άνοια και ζούσε σε νοσηλευτικό ίδρυμα.