Μια νέα και πολύ σοβαρή καταγγελία έρχεται να ταράξει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής.
Η καταγγελία προέρχεται από έξι Ισραηλινούς πρώην στρατιώτες αλλά και τη ΜΚΟ «Breaking the Silence» και αναφέρει ότι το κράτος του Ισραήλ έχει δημιουργήσει μια τεράστια βάση δεδομένων που περιλαμβάνει φωτογραφίες αλλά και λεπτομερείς πληροφορίες για τους Παλαιστίνιους που ζουν στη Δυτική Όχθη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα τoυ AFP, ο ισραηλινός στρατός διεξάγει μια ευρεία προσπάθεια επιτήρησης των Παλαιστίνιων στη Δυτική Όχθη που εμπεριέχει σαρωτές προσώπων αλλά και ένα αυξημένο δίκτυο καμερών στην περιοχή, οι οποίες κατασκοπεύουν χιλιάδες Παλαιστίνιους, ασχέτως αν εμπλέκονται ή όχι σε παράνομες ενέργειες. Η καταγγελία κάνει λόγο για «σκαιό φακέλωμα» χιλιάδων πολιτών άνευ λόγου και αιτίας –ανθρώπων που είναι αθώοι.
Το πρόγραμμα Blue Wolf
Η συλλογή των δεδομένων επιτυγχάνεται μέσω ενός ειδικού προγράμματος για smartphones, ονόματι Blue Wolf [Μπλε Λύκος] που καταγράφει σωρηδόν εικόνες Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη συνέχεια τις αντιστοιχίζει με μια βάση δεδομένων που διαχειρίζεται ο ισραηλινός στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας προκειμένου να βρεθούν τυχόν ύποπτοι.
«Τα τελευταία δύο χρόνια, Ισραηλινοί στρατιώτες φωτογράφιζαν Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων και παιδιών – παρά τη θέλησή τους – χρησιμοποιώντας το Blue Wolf, με τον αριθμό των φωτογραφιών που τραβήχτηκαν να ανέρχεται σε χιλιάδες», αναφέρει το ρεπορτάζ, που αρχικά δημοσιεύτηκε στην Washington Post.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι τέτοια η βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε ώστε ένας από τους έξι πρώην στρατιώτες που έκαναν την καταγγελία περιγράφει το εν λόγω πρόγραμμα παρακολούθησης ως «το Facebook των Παλαιστινίων».
Μάλιστα, μετά από επικοινωνία του AFP με το Τελ Αβίβ, η ύπαρξη του προγράμματος Blue Wolf δεν διαψεύστηκε από τον ισραηλινό στρατό χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες πληροφορίες για τις δυνατότητές του.
Νωρίτερα μέσα στο 2021, είχε περάσει από την Κνεσέτ [την ισραηλινή βουλή] ένας νόμος που αφορά στην εισαγωγή καμερών με αναγνώριση προσώπου σε όλο το Ισραήλ. Ο νόμος συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις από ομάδες προστασίας προσωπικού απορρήτου με αποτέλεσμα προς το παρόν να μπλοκαριστεί, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τον ισραηλινό στρατό να αναπτύξει την εν λόγω τεχνολογία στη Δυτική Όχθη «χωρίς τη γνώση του πληθυσμού», τους οποίους χρησιμοποιεί ως «τεχνολογικά πειραματόζωα».
Ο ισραηλινός στρατός έχει εγκαταστήσει κάμερες σάρωσης προσώπου στη διαιρεμένη πόλη της Χεβρώνας ώστε να βοηθά τους στρατιώτες στα σημεία ελέγχου του ισραηλινού στρατού να γνωρίζουν ποιος Παλαιστίνιος πάει να περάσει από το σημείο ακόμα και πριν επιδείξουν την ταυτότητά τους. Ένα ευρύτερο δίκτυο καμερών κλειστού κυκλώματος, που φέρει την ονομασία «Hebron Smart City», παρέχει παρακολούθηση του πληθυσμού της πόλης σε πραγματικό χρόνο και σύμφωνα με έναν από τους στρατιώτες ορισμένες φορές είναι τέτοια η γωνία της κάμερας που μπορεί να βλέπει ακόμα και μέσα στα σπίτια.