Ο Alain Ducasse είναι ο σεφ με τα περισσότερα αστέρια Michelin στον κόσμο με συνολικά 20 αστέρια. Γεννημένος στη Γαλλία το 1956 σε ένα αγρόκτημα στην περιοχή Landes, ο Ducasse ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με τα τοπικά προϊόντα από πολύ νεαρή ηλικία.

Άρχισε να εργάζεται στην κουζίνα από την εφηβεία του και ανέπτυξε μια γοητεία με την Προβηγκιανή κουζίνα στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ενώ εργαζόταν στο Le Moulin de Mougins.

Σεφ Αλέν Ντουκάς

Alain Ducasse: Ο σεφ με τα περισσότερα αστέρια Michelin παγκοσμίως

Κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin ως επικεφαλής σεφ στο La Terrasse στο Hotel Juana στο Juan les Pins. Από τότε, έχει δημιουργήσει μια επιχειρηματική αυτοκρατορία που εκτείνεται σε όλο τον κόσμο από το Λας Βέγκας μέχρι το Τόκιο, σε περισσότερες από 72 τοποθεσίες, εκ των οποίων τα 36 είναι εστιατόρια. Το 2005, ο Ducasse έγινε, επίσης, ο πρώτος σεφ που είχε τρία εστιατόρια με τρία αστέρια Michelin σε τρεις διαφορετικές πόλεις ταυτόχρονα. Τα κορυφαία εστιατόρια του σεφ Ducasse περιλαμβάνουν το Louis XV στο Hotel de Paris στο Μονακό και το Alain Ducasse στο The Dorchester, και τα δύο έχουν τρία αστέρια Michelin.

Σεφ Αλέν Ντουκάς

Η γαστρονομική ταυτότητα του Ducasse

Το φαγητό του Ducasse παραμένει αγκυροβολημένο στο terroir του και τρέφει βαθύ σεβασμό και ενδιαφέρον για τους προμηθευτές και τα φρέσκα προϊόντα. Το 2017 κυκλοφόρησε το «The Quest of Alain Ducasse», μια ταινία που ακολουθεί τη γαλλική γαστρονομική ιδιοφυΐα καθώς ταξίδευε σε όλο τον κόσμο για 18 μήνες επισκεπτόμενος τους προμηθευτές και τα εστιατόριά του, προετοιμάζοντας το άνοιγμα του πολυτελούς εστιατορίου Ore στο Παλάτι των Βερσαλλιών.

Alain Ducasse- Το κοινωνικό του έργο

Εκτός από τη διαχείριση της αυτοκρατορίας των εστιατορίων του, ο Ducasse ασχολείται επίσης με μια σειρά από κοινωνικά έργα. Είναι ο εμπνευστής του έργου «Tous au Restaurant» (Όλοι στο εστιατόριο), ενώ υποστηρίζει, επίσης, έργα πολιτών όπως το «Femmes en avenir» (Γυναίκες για το μέλλον). Επιπλέον, υποστηρίζει επίσης τη βιομηχανία και το μέλλον της γαλλικής γαστρονομίας με μια σειρά από πρωτοβουλίες.

Είναι συνιδρυτής της Γαλλικής Μαγειρικής Σχολής, ενώ ως μέλος των Grandes Tables du Monde και της Comité Colbert, ξεκίνησε επίσης το «Good France», μια ετήσια εκδήλωση που συγκεντρώνει 2.000 σεφ, 150 πρεσβείες και σχεδόν 250.000 ανθρώπους για να γιορτάσουν την ταυτότητα, τη ζωτικότητα, την παράδοση και την ποικιλομορφία της γαλλικής κουζίνας. Έχει εργαστεί, ακόμη, και για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος για την ανάπτυξη γευμάτων για αστροναύτες που θα μεταφερθούν στο διάστημα.

Σεφ Αλέν Ντουκάς

Τα εστιατόρια με αστέρια Michelin του Ducasse

Τα εστιατόρια του Alain Ducasse εκτείνονται σε έξι χώρες, με τη Γαλλία να διατηρεί την πλειονότητα των καταστημάτων του, με τρία στο Παρίσι και δύο στην Προβηγκία. Επιπλέον, διαθέτει ένα στο Μονακό στη Γαλλική Ριβιέρα και ένα στην άλλη πλευρά της Μάγχης, στο Λονδίνο. Διατηρεί, επίσης, εστιατόρια στην Ασία, στην Ιαπωνία, το Μακάο και το Χονγκ Κονγκ.

Σεφ Αλέν Ντουκάς

Άλλοι σεφ με πολλά αστέρια Michelin

Μέχρι το θάνατό του το 2018, ο Joël Robuchon ήταν ο σεφ με τα περισσότερα αστέρια στον κόσμο, με 32 αστέρια Michelin. Ο Γάλλος σεφ ονομάστηκε «σεφ του αιώνα» από τον διάσημο οδηγό εστιατορίων Gault et Millau το 1990 και η αυτοκρατορία των εστιατορίων του έφτασε μέχρι τις ΗΠΑ, το Παρίσι, το Χονγκ Κονγκ και την Μπανγκόκ.

Άλλοι επιτυχημένοι σεφ που ακολουθούν τους θρυλικούς σεφ Joel Robuchon και Alain Ducasse είναι οι Gordon Ramsay (16 αστέρια), Martin Berasategui (10 αστέρια), Pierre Gagnaire (10 αστέρια), Enrico Bartolini (8 αστέρια), Anne Sophie-Pic (8 αστέρια), Thomas Keller (7 αστέρια), Umberto Bombana (7 αστέρια) και Heston Blumenthal (6 αστέρια).