Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, μιλώντας σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία, τόνισε ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι μια πραγματική μεταναστευτική κρίση, αλλά μια «υβριδική επίθεση κατά της ΕΕ».

Ο κ. Βέμπερ ανέφερε ότι ο «δικτάτορας Λουκασένκο» αυξάνει την πίεση στα σύνορα της ΕΕ, ως αντίποινα στις κυρώσεις που του επέβαλαν οι Βρυξέλλες, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το πρώτο μήνυμα που πρέπει να στείλει η ΕΕ, συνέχισε ο επικεφαλής του ΕΛΚ, είναι ότι «η ΕΕ δεν εκβιάζεται» και ότι οι μετανάστες είναι τα θύματα.

Τόνισε ότι η Λιθουανία και η Λετονία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), βοήθησαν τους ανθρώπους που έφτασαν στα σύνορά τους με υπεύθυνο και ανθρώπινο τρόπο. Ωστόσο, δε συμβαίνει το ίδιο με την Πολωνία που δεν δέχεται την ευρωπαϊκή βοήθεια και δεν υπάρχει εικόνα ούτε διαφάνεια για το τί ακριβώς συμβαίνει εκεί.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του ΕΛΚ ανέφερε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς μιλούν με τους εταίρους της ΕΕ στο Ιράκ και στην Τουρκία και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επαφές αυτές θα φέρουν αποτέλεσμα και ότι θα καταλάβουν σε αυτές τις χώρες ότι δεν γίνεται να στηρίζουν το μοντέλο των λαθρεμπόρων.

«Πρέπει επίσης να τους υπενθυμίσουμε και την ευθύνη που έχουν οι αεροπορικές εταιρείες», πρόσθεσε ο κ. Βέμπερ. «Αν κάποιος θέλει να κερδίσει λεφτά σε ευρωπαϊκό έδαφος, όπως οι τουρκικές αερογραμμές ή άλλες εταιρείες, πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να είναι μέρος του μοντέλου των διακινητών, όπως γίνεται σήμερα. Πρέπει να τους αρνηθούμε το δικαίωμα να προσγειώνονται στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων, ο Βέμπερ είπε: «Κανείς δεν θέλει φράχτες. Όμως όταν φτιάχτηκε ένα τείχος στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, ο εκβιασμός από τον Ερντογάν σταμάτησε».

Υπενθύμισε, επίσης, ότι ο Σαρλ Μισέλ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Νταβίντ Σασόλι πήγαν στα ελληνικά σύνορα και χαιρέτισαν τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να προστατέψουν τα ευρωπαϊκά σύνορα.

«Κανείς δεν θέλει φράχτες, όμως αν τεχνικά δεν είναι δυνατό να προστατέψουμε αλλιώς τα σύνορά μας, τότε οι επενδύσεις σε φυσικά σύνορα μπορεί να καταστούν δυνατές», κατέληξε ο Βέμπερ.

Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι δεν πρέπει να χρηματοδοτεί φράχτες και συρματοπλέγματα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, επιμένει ότι «η ΕΕ δεν πρέπει να χρηματοδοτεί φράχτες και συρματοπλέγματα στα εξωτερικά σύνορα της», αν και αναγνωρίζει ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα των συζητήσεων που έχουν ανοίξει.

Κληθείσα να σχολιάσει σχετική δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι «έχει ανοίξει η συζήτηση σχετικά με τη χρηματοδότηση από την ΕΕ των φυσικών υποδομών στα σύνορα» η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ντάνα Σπίναν απάντησε: «Δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες ή να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες σε σχέση με τη συζήτηση για τους φράχτες. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι είμαστε δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε τα κράτη-μέλη στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και πώς να στηρίξουμε κράτη-μέλη, όπως η Πολωνία».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης, Γιενς Ανταλμπέρ είπε ότι αυτή τη στιγμή, η θέση της Επιτροπής είναι ότι «η χρηματοδότηση της ΕΕ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση τέτοιου είδους υποδομών (φράχτες και συρματοπλέγματα) στα σύνορα της ΕΕ». Πρόσθεσε, ότι υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες διασφαλίζουν στην Επιτροπή να γνωρίζει για ποιο σκοπό δαπανώνται τα ευρωπαϊκά κονδύλια σε υποδομές στα σύνορα.

«Είναι κατ’ αρχήν ευθύνη του κάθε κράτους-μέλους να σχεδιάσει τις συνοριακές υποδομές που θέλει να διαθέτει και η χρηματοδότηση της ΕΕ το υποστηρίζει. Γνωρίζουμε πού δαπανάται η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά το τι θα χρηματοδοτήσουν τα ίδια τα κράτη-μέλη εξαρτάται από τα ίδια», ανέφερε ο Γ. Ανταλμπέρ.

Σε συναγερμό Πολωνία – Λιθουανία: Νέες μεταναστευτικές ροές φτάνουν από τη Λευκορωσία

ΟΗΕ: Οι πρόσφυγες δεν αιτιολογούν ανέγερση τειχών, συρματοπλέγματα και βίαιες επαναπροωθήσεις

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να τηρούν το κράτος δικαίου δήλωσε από την πλευρά του ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φίλιπο Γκράντι, μιλώντας στους ευρωβουλευτές

«Αυτές οι δοκιμασίες απλά δεν αιτιολογούν αντανακλαστικές αντιδράσεις που έχουμε δει σε ορισμένα μέρη – την ανεύθυνη ξενοφοβική ρητορική, την ανέγερση τειχών, συρματοπλέγματα και βίαιες επαναπροωθήσεις που περιλαμβάνουν ξυλοδαρμό προσφύγων και μεταναστών», τόνισε ο Γκράντι στο Ευρωκοινοβούλιο, αναφερθείς στην κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας με άλλες χώρες.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ένωση που βασίζεται στο κράτος δικαίου, πρέπει και μπορεί να πράξει καλύτερα και αναφορικά με ζητήματα κράτους δικαίου να συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα προς άλλους», πρόσθεσε.