«Μία τεράστια φυλακή χωρίς παράθυρα ή ένα «πείραμα βασανιστηρίων». Με αυτά τα λόγια χαρακτηρίζεται το σχέδιο κατασκευής της φοιτητικής εστίας Munger Hall στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στην Σάντα Μπάρμπαρα.
Το κτίριο, που αποτελεί το όραμα ενός υπέργηρου δισεκατομμυριούχου, έχει προκαλέσει σάλο στις ΗΠΑ ως προς το τι μπορούν να ανεχτούν οι άνθρωποι στο όνομα της «αποδοτικότητας» (ό,τι και αν σημαίνει αυτό).
Ο Κροίσος που χρηματοδοτεί το πρότζεκτ, ο Τσάρλι Μάνγκερ, ευαγγελίζεται ότι «πρόκειται για μία προηγμένη φοιτητική εστία που θα μεγιστοποιήσει τη χρήση του χώρου και θα ενθαρρύνει τις κοινωνικές επαφές».
Ο αρχιτέκτονας που ανέλαβε την κατασκευή παραιτήθηκε
Αντιθέτως, ο αρχιτέκτονας που ανέλαβε την κατασκευή της εστίας και εντέλει παραιτήθηκε προ ημερών διαμαρτυρόμενος, ο Ντένις ΜακΦάντεν το αποκάλεσε «ένα άνευ προηγουμένου κοινωνικό και ψυχολογικό πείραμα με πειραματόζωα τους ίδιους τους φοιτητές».
Η εστία θα είναι η πιο πυκνοκατοικημένη στον κόσμο, κάτι που θα επιτευχθεί στοιβάζοντας 4.500 φοιτητές σε ένα κτίριο 11 ορόφων, του οποίου τα υπνοδωμάτια και οι κοινόχρηστοι χώροι σχεδόν στερούνται παραθύρων.
Αντί για παράθυρα, τα δωμάτια θα έχουν οθόνες που μιμούνται το φως του ήλιου, μια ιδέα εμπνευσμένη από τα εικονικά φινιστρίνια σε κρουαζιερόπλοια, σύμφωνα με τον ίδιο τον Μάνγκερ, ο οποίος είχε την ιδέα αυτή χωρίς καν να είναι αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων.
Ο ίδιος επιχορήγησε με 200 εκατομμύρια δολάρια την πανεπιστημιούπολη του UCSB με τον όρο ότι το πανεπιστήμιο θα πρέπει να χρησιμοποιήσει δικό του σχέδιο, και μάλιστα χωρίς ποτέ να έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική.
«Τα μικρά υπνοδωμάτια θα ενθαρρύνουν τους κατοίκους να περνούν χρόνο μαζί στους κοινόχρηστους χώρους», υποστήριξε ο ίδιος ο 97χρονος μεγιστάνας, αλλά κανείς δεν τον πήρε στα σοβαρά καθώς μέσα στην εστία – κόστους άνω των 1,5 δισ. δολαρίων – το 94% των κατοίκων του δεν θα έχουν παράθυρα στα μικρά δωμάτιά τους!
«Έρευνες έχουν δείξεις τις αρνητικές συνέπειες από την έλλειψη του ηλιακού φωτός και του καθαρού αέρα», επισημαίνει σε εκτενές άρθρο του ο Guardian, προσθέτοντας ότι τα δωμάτια χωρίς παράθυρα διαταράσσουν τον ύπνο και εντείνουν το άγχος, ενώ η ψυχική υγεία των διαμενόντων σε εστίες έχει συνδεθεί με τη δυνατότητα να βλέπουν χώρους πρασίνου. Οι περισσότεροι πάντως σημειώνουν ότι το κτίριο θα αποτελέσει εκκολαπτήριο κορονοϊού.
Παρά τις αντιδράσεις και την αίτηση να ακυρωθεί το σχέδιο, την οποία έχουν υπογράψει χιλιάδες άτομα, το πανεπιστήμιο δεν κάνει πίσω. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που προχωράμε με αυτό το πρότζεκτ που αντιμετωπίζει ευθέως τη μεγάλη ανάγκη της πανεπιστημιούπολης για τη στέγαση των φοιτητών», επεσήμανε η διοίκηση του ιδρύματος στην Washington Post.
Για την ιστορία, να πούμε ότι ο 97χρονος Μάνγκερ είναι αντιπρόεδρος του επενδυτικού fund Berkshire Hathaway, ενώ είναι το δεξί χέρι του Γουόρεν Μπάφετ.