Κόκκινο χτύπησε σήμερα η ένταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος Γέρζι Μπούζεκ αναγκάστηκε να αποβάλει από το ημικύκλιο τον ακροδεξιό ευρωβουλευτή Γκόντφρεϊ Μπλουμ της ομάδας «Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας», ύστερα από την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του αρχηγού των σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς τον οποίο χαρακτήρισε «φασίστα».

Όλα ξεκίνησαν μετά την ομιλία του προέδρου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, γύρω από τα συμπεράσματα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 28-29 Οκτωβρίου για την οικονομική διακυβέρνηση.

Ο Βρετανός Νάιτζελ Φάριτζ, πρόεδρος της ομάδας EFD, είχε διακόψει την παρέμβαση του Γερμανού αρχηγού των σοσιαλιστών, Μάρτιν Σουλτς, ξεστομίζοντας της φράση «Μια χώρα, μια αυτοκρατορία, ένας Φύρερ» και προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση. «Πώς είναι δυνατόν να ακούγονται τέτοιες φράσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ήταν η γενική διαμαρτυρία των ευρωβουλευτών.

(Προσέξτε στο 4:25)

Ο πρόεδρος μάλιστα των χριστιανοδημοκρατών, Ζόζεπ Ντολ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιτρέψει τέτοιες φράσεις στο ημικύκλιο, απαίτησε να ζητηθεί επίσημα συγνώμη και απείλησε ότι διαφορετικά θα προχωρήσει σε μηνύσεις.

Στη δε γενική φασαρία ακούστηκε και η φράση «ευτυχώς που δεν ανέφερε και τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως για να λυθεί το πρόβλημα».

Το σημείο της παρέμβασης του Μάρτιν Σουλτς που προκάλεσε την κρίση, αφορούσε το θέμα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα με την φορολογία των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, θέμα για το οποίο δεν συμφωνεί το Ηνωμένο Βασίλειο. «Δεν κατάλαβα», είπε ο κ. Σουλτς, «το Ηνωμένο Βασίλειο κυβερνάει στην Ευρώπη; Και τι θα γίνει στην ευρωζώνη εάν εμείς αποφασίσουμε να συμμετέχει ο ιδιωτικός τομέας;»

Μόλις άκουσε τη φράση του Νάιτζελ Φάριτζ, ο Μάρτιν Σουλτς είπε: «Αυτός ο συνάδελφος έρχεται στην αίθουσα με αυτές τις εκφράσεις, που κάποιοι άλλοι τις είπαν πριν από χρόνια στη Γερμανία και που εγώ τους καταπολεμώ στο πνεύμα τους και στην ιδεολογία τους, αλλά νομίζω ότι αυτός ο κύριος βρίσκεται πιό κοντά στην ιδεολογία τους απ’ ότι εγώ».