Τη στήριξή της στη Ρουμανία αλλά και σε όσες χώρες της την έχουν ανάγκη έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας εκφράζει η ΕΕ μέσω του Επιτρόπου Διαχείρισης Κρίσεων.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, εννέα χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στη Ρουμανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Μια ιατρική ομάδα από τη Δανία και μια άλλη από την Πολωνία έφτασαν στο Βουκουρέστι αυτή την εβδομάδα για να βοηθήσουν Ρουμάνους γιατρούς στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού ασθενών με COVID-19.

«Επίσης αυτή την εβδομάδα, 350 συμπυκνωτές οξυγόνου από το απόθεμα rescEU που φιλοξενεί η Ολλανδία παραδόθηκαν στη Ρουμανία, επιπλέον των 200 συμπυκνωτών οξυγόνου από τον μηχανισμό rescEU που παραδόθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Τις τελευταίες ημέρες, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, η Σερβία παρέδωσε 170 συμπυκνωτές οξυγόνου και 6.365 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων, ενώ η Γερμανία προσέφερε 12.750 μονάδες μονοκλωνικών αντισωμάτων και η Σλοβακία πρόσφερε 1.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων, 500.000 τεστ αντιγόνων και άλλες ιατρικές συσκευές. Επίσης, μέσω του Μηχανισμού, η Πολωνία προχώρησε σε δεύτερη προσφορά 150 συμπυκνωτών οξυγόνου, 55 οθόνες καρδιακής παρακολούθησης, 50 αναπνευστικών συσκευών και άλλου υλικού» εξηγεί η Κομισιόν σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς ανέφερε ότι «ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας συνεχίζει να αποδεικνύει την αξία του στον συνεχιζόμενο αγώνα κατά της πανδημίας COVID-19. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Σερβία για την πρώτη προσφορά βοήθειας μέσω του Μηχανισμού και την Αυστρία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Σλοβακία για τη συνεχή βοήθειά τους στη Ρουμανία. Η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη να διοχετεύσει την απαραίτητη βοήθεια στη Ρουμανία και σε άλλες χώρες που έχουν ανάγκη».

Μετά από αίτημα της Ρουμανίας για βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, προσφέρθηκαν 1.075 πακέτα διαφορετικών φαρμάκων εντατικής θεραπείας από την Αυστρία και επιπλέον 89.030 φιαλίδια φαρμάκων, 18 αναπνευστήρες, ιατρικός εξοπλισμός και υλικά προσφέρθηκαν από τη Γαλλία. Εκτός από 50 συμπυκνωτές οξυγόνου από την Πολωνία, 5.200 φιαλίδια μονοκλωνικών αντισωμάτων από την Ιταλία, 15 αναπνευστήρες και 8 συμπυκνωτές οξυγόνου που παραδόθηκαν από τη Δανία στη Ρουμανία. Μια ιατρική ομάδα από τη Μολδαβία που έφτασε στη Ρουμανία πριν από δύο εβδομάδες συνεχίζει να παρέχει εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια. Ρουμάνοι ασθενείς με κορονοϊό έχουν μεταφερθεί στην Ουγγαρία, την Πολωνία και την Αυστρία για θεραπεία.